James Cameron üdvözölte a brazil gát megépítését halasztó bírósági döntést

James Cameron, az Avatar rendezője “kis győzelemként” üdvözölte egy brazil bíró határozatát, amely átmenetileg hátráltatja egy környezetvédők szerint ökológiai katasztrófával fenyegető gát megépítését az Amazonas vízgyűjtő területén.

A Pará állambeli szövetségi bíró szerdán azt az aukciót halasztotta el, amelyet április 20-ra tűztek ki az építkezésre való ajánlattételek számára. Az Amazonast tápláló Xingu folyóra szánt Belo Monte-gát a világ harmadik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lenne, ha a terv megvalósul. A bíró azzal indokolta döntését, hogy több idő szükséges annak kivizsgálására, vajon környezetvédelmi szempontokból megfelelő-e a terv.
Luiz Ignáció Lula Da Silva elnök támogatja a 11 milliárd dolláros (2140 milliárd forint) beruházást, mivel az szerinte segítene az ország növekvő energiaellátási gondjain. Cameron levélben fordult az államfőhöz, hogy állítsa le a gátépítést.

A Brazíliában tartózkodó hollywoodi filmrendező az utóbbi napokban ellátogatott a tervezett gát térségébe, és az ott élő különböző indián törzsek több mint ötven vezetőjével beszélt az építkezésről. Altamira városában, ahol a szerdai bírói döntésről értesült, az emberek az utcán ünnepelték a határozatot – mesélte az AP hírügynökségnek telefonon.
Cameron úgy értékelte, hogy a bíróság döntése “kis győzelem” a környezetvédők számára, de mint hozzáfűzte, nem hiszi, hogy a “csata véget ért volna”. Szerinte a helybelieknek nem sok haszna származna a gátból. Mint mondta: a térségben élőkkel megismerkedve immár személyes kérdésnek tekinti az ügyet.

A rendező legutóbbi filmjében, a világsikert aratott Avatar című sci-fiben, egy másik bolygó bennszülött népének harcát mutatta be az őket lakóhelyükről elűző földi gyarmatosítókkal szemben.
Cameron, aki “a való élet Avatarjának” nevezte az Amazonasnál folyó gátellenes küzdelmet, visszautasította a gát néhány támogatójának azt az érvét, miszerint a lakóhelyükről várhatóan kitelepítendő 40 ezer ember semmi a hasonló építkezések miatt Kínában kitelepített milliókhoz képest. “Egy kicsit többet várunk Brazíliától, lévén demokrácia” – mondta.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.