Izrael szemei vigyázzák a világ ivóvízkészleteit

Egy izraeli elektro-optikai rendszer tisztán tartja a vizeket a szennyeződésektől; legyen szó városi vizekről, élelmiszeripari vízkészletekről, vagy akár medencék vizéről.

Mi az, ami a nagy nemzetközi multicégekben, mint például a Yoplaitben, a Coca-Colában, a Nestlében, a Bayarben, a General Electricben és a vegyipari óriás BASF-ben közös? Nem más, mint hogy Barcelonával és több amerikai nagyvárossal egyetemben az izraeli vízfigyelő berendezésre, a Blue I-ra (blue eye; „kék szem”)  bízzák vizeik szemmel tartását.

A több millió dolláros forgalmat lebonyolító izraeli cég valós idejű klórszűrő, tisztasági és egyéb paramétereket figyelembe vevő ellenőrzést biztosít a városi és ipari vizek fölött.

A Coca-Cola nem engedheti meg magának, hogy bármiféle szennyeződés vagy akár nem várt, kellemetlen íz keveredjen a titkos receptbe. A Yoplait világhírű joghurttermékeinek szintén meg kell felelnie a fogyasztók által elvárt szigorú ízbeli és biztonsági előírásoknak.

Stela Diamant, a Blue I technikai főbiztosa  elmondása alapján cége „az élelmiszeripar őrzője”.

A városi hivatalok egyre növekvő igényükként tekintenek a biztonságra. Míg jelen pillanatban nincs olyan ellenőrző rendszer a piacon, amely ki tudná szagolni a városi vizekben lévő esetleges antraxmérgezést, a Blue I okos rendszere, ha bármi gyanúsat észlel, rögtön jelentést küld, így egészen addig felfüggesztik a működést, amíg a probléma megoldásra nem kerül.

A különösen érzékeny klórszűrő monitort egy szabadalmazott elektro-optikai rendszer védi, ami a legkisebb eltérést is észleli, magyarázza Diamant.

A medencés fiúkat kivonják a forgalomból

A cég nem régiben állapodott meg egy 3 millió dolláros beruházásról az izraeli Effi Capitallal, hogy kiterjessze a legújabb elektro-optikai  megoldásait. Bevonják a TurbiPlus elemzőit, ami által a legkisebb mértékű szennyeződésre is felfigyelhetnek a városi és ipari vizekben, ill. a medencék vizében. A PRIZMA, mintegy „automa medencés fiúként” folyamatos ellenőrzése alatt tartja az úszómedencék vizét az öröklakásokban és egyéb magánterületeken. Biztosítja a helyes pH értéket és a klórtartalom megfelelő arányát, továbbá saját okostelefon alkalmazása van a távkommunikációra és –ellenőrzésre.

„A Prizma jelent és ellenőriz” – meséli Diamant – „egy olyan elemző rendszert hoztunk létre, amely semmiféle technikai személyzet segtségét nem igényli, ugyanakkor biztosítja a medence fenntartását az öröklakásokban.

A cég korábban hozzájárult a 2008-as pekingi olimpia sikeréhez a medencék tisztaságának és biztonságosságának garantálásával.

Egy Prizma medencetisztító-berendezés Németországban.

A Blue I-t 2003-ban alapították, most a Shaked Global Group, a Docor International Management és a Tene Investment Funds irányítják. Ez a befektetői csoport az izraeli cég ázsiai piacra lépését is segíti. Az egyik legutóbbi üzletet példál Kína Guangdong tartományával kötötték.

„A naggyá válás küszöbén állunk” – tekinta jövőbe Diamant.

A Coca-Cola esete

Habár mára már az új vízfigyelő cégek okos vízhálózatokhoz, okostelefonokhoz és internetes cloudokhoz kötődnek, a Blue I az elsők között kezdte kiaknázni az ezekben a területekben rejlő lehetőségeket.

„Igazi úttörők vagyunk ebben a hagyományok uralta világban” – mondja Diamant.

Napjainkra már Blue I rendszerek tízezrei működnek világszerte. A legtöbb darabot nagykereskedőkön keresztül értékesítik, beleértve azokat a rendszereket is, amelyek palackozott víz előállítását segítik.

Jelenleg 25 Coca-Cola üzembe alkalmazzák a Blue I technológiát, Izraeltől egészen Indiáig. A hatalmas üditőital gyártó cég értékeli, hogy a rendszer képes az akárcsak nyomokban fellelhető klórmennyiséget is kimutatni. Diamant felhívja a figyelmet ennek jelentőségére, ugyanis a növények sterilizálásához használnak klórt, aminek utána a szénsavas üdítőitalban nyoma sem maradhat.

Az indiai Coca-Cola palackozó üzem is Blue I-t alkalmaz.

A cég független palackozó telepei 100%-osan meg kell hogy győződjenek afelől, hogy egy csöpp klór sem vegyül a világ kedvenc üdítőitalába, a Blue I pedig épp ezt garantálja a számukra.

A Blue I 25 embert foglalkoztat Izraelben a Rosh Ha’Ayin’s Afek Ipari Parkban. A cég eredeti székhelye a Jerzsálem keleti határánál fekvő Ramat Rachel Kibbucban volt, míg az önállósodás útjára lépve el nem szakadt testvérvállalatától, a Mapal Poolstól. Körülbelül egy tucatnyi terméket forgalmaznak.

Izraelen belül az ország nemzeti vízhordója, a Mekorot, és az Izraeli Olajfinomító is a Blue I-jal szerződött.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.