Itthon is olcsóbbá válhat a geotermikus energia

Megszüntetné a kormány az energetikai célra fölhasznált termálvíz visszasajtolási kötelezettségét – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A kormány a közeljövőben olyan törvénytervezetet nyújt be a parlamentnek, amely megszüntetné az energetikai célra fölhasznált termálvíz visszasajtolási kötelezettségét – mondta a politikus a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTész) megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett jubileumi közgyűlésen, ahol a hallgatóság hangos tapssal fogadta a bejelentést, írja a gazdasagiradio.hu. A politikus emlékeztetett rá: az országgyűlés tavaly 2015. június 30-ig meghosszabbította a visszasajtolási kötelezettség felfüggesztését, ugyanakkor kötelezte a vidékfejlesztési tárcát, hogy dolgozzon ki végleges megoldást, figyelembe véve a környezetvédelmi és a gazdálkodási szempontokat.

Az agrárgazdasági és a környezetvédelmi államtitkárság javaslata alapján a törvény végrehajtási rendeletében rögzítenék, hogy a visszasajtolási kötelezettséget megszüntető döntést 2025-ben felülvizsgálják, s ha addig nem jelentkeznek negatív hatások, véglegessé válik a megoldás – tudatta az államtitkár. A 2002-ben megalakult DélKerTész mintegy félezer tagja közül sokan termálvízzel fűtött üvegházban és fóliasátorban termelnek zöldségféléket. A Szentes és környező településeken működő szövetkezetben részt vevő egyéni gazdálkodók, családi és társas vállalkozások elsősorban paprikát, paradicsomot, uborkát, káposztafélét termelnek. A szövetkezet 2012-ben 4,769 milliárd forint értékű árut állított elő, a termények 63 százalékát belföldi áruházláncoknak értékesítették, csaknem negyedét pedig exportálták.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.