Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Itt az új tiszta energiaforrás, a víz alatti szélerőmű
Tudj meg többet: Szélenergia

Itt az új tiszta energiaforrás, a víz alatti szélerőmű

Egy kaliforniai cég, melynek nagy tapasztalata van a szélturbinák formájának tökéletesítésében, most az óceánok mély vizébe lógatja a lapátokat, és ahol megfelelő vízáramlás van, az ugyanúgy meghajtja azokat, mint a szél.

A tervek ambiciózusak, a szélenergiához hasonló jövőt vizionál a cég. Van azonban egy hátulütője is a dolognak. Az állami energia kutatás fejlesztési hivatal arra készül, hogy bérbe vesz egy 127 négyzetmérföldes területre az Atlanti Óceánon a szövetségi kormánytól, majd elkészíti az előzetes tanulmányokat, amelyek szükségesek egy szélerőműpark fejlesztéséhez, és szerződést ajánl a termelt villamos energia átvételére. Ezután pedig aukción értékesíti az így előkészített fejlesztési területet és lehetőséget – derül ki a Bloomberg beszámolójából.

A szélenergia termelés meghatározó fontosságú New York állam megújulóenergia-céljainak teljesüléséhez, hogy ugyanis 2030-ra fele részben zöld forrásból biztosítsák az állam áramigényét. Arra számítanak, hogy az állami előkészítéssel csökkenthetők a fejlesztési költségek és vonzóvá tehető a terület és a projekt a befektetők sztámára. A Bloomberg jelentésében emlékeztet, hogy a tengeri szélenergia az egyik legdrágább forrás globálisan, és miközben Európában rohamosan fejlődik ez az ágazat, az USA-ban csak lomhán bővül. A New York-i modell, amelyben a piaci kockázatot az átvételi garanciával átvállalja az állam, csökenti a szélenergia árát, vagyis vonzóbbá teszi azt – idéz amerikai elemzőket a Bloomberg. Egyetlen más állam sem tett korábban ilyen lépést – emlékeztetnek. A szövetségi óceáni energia iroda az év végén tervezi meghirdetni a Long Beach partjaitól 18 kilométerre lévő területet, amely alkalmas lehet egy 900 megawattos szélerőműpark létesírtésére.

forrás: privatbankar.hu

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.