Itt az új időszámítás

Jón Helgi Hólmgeirsson régi izlandi hagyományoknak hódolva visszavezet minket az időben, egy kartonból összerakott óra segítségével.

Egy letűnt korban az Izlandon élő emberek eyktir-eknek nevezett időegységeket használtak a mai 24 órás rendszer helyett. Összesen 8 ilyen eyktir-t tartottak számon (lágnætti, ótta, rismál, dagmál, hádegi, nón, miðaftann és náttmál), és mindegyik egység 3-3 órányi időt foglalt magában. Hólmgeirsson ezen régi hagyományok tiszteletére tervezte meg az Eyktir-t, egy órát, mely ezekre az izlandi időegységekre épül. Az Eyktir hullámkarton papírból készült, és az alkotóelemeket egy különleges kartonkeret fogja össze, hogy az óra összeillesztéséhez még ragasztóra se legyen szükség. Az analóg óra egy 24 órás hajtószerkezettel működik, így mutatója egy nap alatt tesz meg egy teljes kört. Az alkotó azt reméli, hogy ezzel az órával talán egy kicsit lazábbá teheti rohanó és az idő által korlátozott életmódunkat, hiszen a 8 hosszabb időegység nem telik el olyan szélsebesen, mint az általunk használt kisebb időintervallumok.

eyktir

eyktir

eyktir

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.