Itt a Tesla nagy bejelentése: a rendszer, ami 0 felé közelíti az áramszámlánkat

A Powerwall 2 rendszere a tetőből nyeri az energiát, amit a falra szerelt akkumulátorban tárol el, így bármikor el tudjuk használni, amikor éppen nem süt a nap. Így kerek a történet.

Igencsak felpörgött az év vége a Teslánál. Elon Musk cége nemrég bejelentette, elkészült a technológia, amitől teljesen önvezető lesz az elektromos autójuk – és erről egy igen meggyőző videót is készítettek –, majd néhány napja bejelentette, hogy 13 negyedév után az elmúlt három hónapban végre nyereséges volt a cég. A legnagyobb figyelem azonban azt bejelentését kísérte, amivel egy újabb iparágban akarnak forradalmat csinálni.

Az Elon Musk által leleplezett napelemes tető, valamint a hozzá kapcsolható otthoni akkumulátor együtt minden háztartás energiaellátását képes megoldani. A napelemes tető igazi áttörést jelent a napelemek piacán: mivel a paneleket nem külön kell felerősíteni egy már meglévő szerkezetre, hanem magukat a cserepeket váltja ki, sokkal nagyobb felületen tudja termelni az áramot a háztartás számára. A gyártó ígérete szerint ráadásul 2-3-szor tartósabb lehet, mint a hagyományos tetőcserepek. Musk ígérete szerint a napelemes cserepek szinte megszólalásig hasonlítanak a hagyományos változatra, oldalról nézve nem lehet különbséget tenni közöttük. Ettől függetlenül azonban többféle stílusú paneleket is gyártanak majd, hogy a leendő vásárlók igényeit kielégítsék.

A TechCrunch azt írja: a mostani fejlesztés a hagyományos napelemekhez képest 98 százalékos hatékonysággal dolgozik, vagyis van egy 2 százalékos veszteség. A Tesla azonban a 3M-mel közösen már dolgozik egy olyan változaton, ami az átlagosnál nagyobb hatékonysággal képes elektromos áramot termelni. Konkrét árról ugyan nem esett szó, Elon Musk azonban azt ígéri, az ő fejlesztésük árban versenyképes lesz a hagyományos tető – napelem kombóval. Az energiát a rendszer a Powerwall 2.0-ás akkunulátorban raktározzák majd el a háztartások, ami 14 kWh-t képes tárolni. A gyártás és a telepítés jövő nyáron indulhat meg, a Tesla-vezér elsősorban új építésű házakra ajánlja a megoldást, írja a hvg.hu.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.