Itt a SolarWindow az első energiatermelő ablak

A hagyományos napelem konkurenciája lehet az 50-szer nagyobb teljesítményű SolarWindow, mely tiszta energia-generátorként működik üvegfelületeken.

A SolarWindow Technologies megalkotta az első átlátszó áramtermelő ablakot, amely tulajdonképpen egy ultra-vékony rétegű folyékony bevonat, ami elektromos áramot termel ablakokon és üvegfelületeken. A mérnöki csapat küldetése az volt, hogy olyan terméket hozzanak létre, mely rendkívül nagymennyiségű tiszta energiát termel. A technológiai újdonság forradalmasíthatja a napenergia felhasználását, hiszen nemcsak tetőkre lehet szerelni, hanem az összes szabad ablaküveg bevonható vele.

A többemeletes toronyházak és felhőkarcolók ablakai pedig hatalmas mennyiségű üvegfelületet biztosítanak a tiszta energiatermelésre, mellyel akár egész települések és nagyvárosok energiaszükséglete is fedezhető megújuló erőforrásból.

Folyékony elektromosság?

A SolarWindow kifejlesztésénél a ma ismert fotovoltatikus technológiát (solar photovoltaic (PV) systems) vették alapul. Az elsősorban hidrogénből és szénből előállított átlátszó folyadék alakítja árammá a fényt a vékony réteggel bevont üvegfelületeken. Így válhatnak a házak és épületek passzív ablakai aktív áramfejlesztőkké.

A SolarWindow előnye a hagyományos tetőre szerelhető napelemes rendszerekkel szemben, hogy nemcsak akkor működik, ha a felületét érik a napsugarak, hanem árnyékban, felhős, borús időben is aktív. A SolarWindow tájolástól és elhelyezkedéstől függetlenül folyamatosan termeli az áramot az épületek mind a négy oldalán. Sőt! Még a mesterséges fényt is árammá tudja alakítani, így az energiatermelő ablakok irodák, iskolák és épületek belsejében is alkalmazhatók.

Teljesítménye pedig messze felülmúlhatja a napelemes rendszerekét. A Solar Windows Technologies előzetes kalkulációja szerint 50-szer nagyobb az energiatermelő ablakok teljesítménye, mint a tetőre szerelhető napelemes paneleké.

-

Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mennyibe fog mindez kerülni. Elérhető áron dobják-e vajon piacra. Mivel a fejlesztésnél az is cél olt, hogy a terméket környezetbarát technológiával és olcsón lehessen előállítani, az ár is forradalmian alacsony lesz, írják a weboldalon. A befektetés a tetőre szerelhető napelemekkel szemben, melyek megtérülése még ma is 6-7 évre tehető, a SolarWindow ára, ugyanannyi mennyiségű áramtermelést alapul véve állítólag egy éven belül megtérül.

A SlolarWindow azonban egyelőre még nincs forgalomban, a szabadalmaztatási procedúrák és az engedélyek beszerzése miatt a piaci áttörés még várat magára.

Forrás: impressmagazin.hu

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.