Itt a ház, ami nulla forintból üzemel

Az amerikai Earthship a teljesen hálózatfüggetlen otthon, a fenntartható tervezés és kivitelezés megtestesítője. A fenntartható megélhetés sincs figyelmen kívül hagyva ebben a szellemes épületben. A ház, amely fűti és hűti magát anélkül, hogy egy fillért is kellene közüzemi díjakra fizetni.

Ahogy az Earthship Biotecture amerikai alkotói leírják: “egyfajta passzív napenergiaház természetes és újrahasznosított anyagokból.” Nagyon egyedi módon hoznak létre egy otthont, mely teljesen hálózatfüggetlen, és önfenntartó. Az  Earthshipben talán a fűtés és hűtés megoldása a legizgalmasabb – ami egyébként hagyományosan az egyik legköltségesebb működés – írja az Új világtudat blog. A falak egy hőtárolót képeznek, amely lehetővé teszi, hogy az épület a nap folyamán a napból gyűjtse a hőt, és azt a falakban tárolja. Ahogy leszáll az éj, a hő felszabadul a falakból, hogy melegen tartsa a belső teret. Természetesen a – hidegebb – éjszaka folyamán a falak le fognak hűlni, így természetes hűtést biztosítanak napközben, írja a hvg.hu.

Az Earthship alapszerkezete úgy épül fel, hogy minden külső és belső teherhordó fal egymásra rakott gumiabroncsokból készül, amit földdel döngölnek be. A belső falak újrahasznosított dobozok és palackok méhsejtszerű elrendezésével, betonnal egymáshoz kötve készülnek. Mivel az Earthship részben a föld alá épül, az ablakokat oly módon tervezték, hogy lehetővé tegyék a maximális benapozást. A tetőablakok lehetővé teszik a levegő és a fény szabad áramlását.

Az Earthship minden saját vizét esővízből gyűjti össze. Még azon az éghajlaton is, ahol nagyon kevés az eső, mint a sivatagban, egy Earthship elegendő vizet hozhat létre egy család ellátására iváshoz, mosáshoz, zuhanyzáshoz, wc-használathoz és a növények öntözéséhez.

Az épület az áramot napelemek segítségével állítja elő. A vizet tisztítja, mineralizálja, majd háromszor egymás után felhasználja. A tisztított víz, miután fürdésre, főzésre, mosásra használta, egy házon belül található kis ültetvényt – zöldségeket, gyümölcsöket, dísznövényeket – öntöz. Miközben átszivárog az ágyáson, megtisztul, és úgynevezett „szürke víz” képződik – ez ugyan átlátszó, de emberi fogyasztásra már nem alkalmas.

Egy ilyen ház építési költsége körülbelül ugyanannyi, mint egy hasonló méretű, klasszikus házé: a föld és gumi ugyan ingyen van, a gumikat kellőképp megtömni azonban nem kis munka – ráadásul a villamosenergia-ellátást biztosító napelemek sem olcsók. Igaz, megépülte után a ház fenntartásának költsége elvileg nulla vagy minimális.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.