Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Iszapömlés – Újraindult a vörösiszap szállítása a kijelölt útvonalon

Iszapömlés – Újraindult a vörösiszap szállítása a kijelölt útvonalon

Újra megkezdték szerdán a mezőgazdasági területekről összegyűjtött vörösiszap szállítását, miután egy hete a balesetveszélyessé vált útszakaszon a katasztrófavédelem leállíttatta – tájékoztatta Kivágó Tamás, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka az MTI-t.

A Mecsekérc Zrt. teherautói Ajka és Kolontár között szállítják a szennyezett földet az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóba. A lakott területek elkerülésével kijelölt útvonal a lehulló iszapos föld miatt vált balesetveszélyessé a múlt héten. Tájékoztattak arról is, hogy a Magyar Bútor és Faipari Szövetség képviselőivel a károsultak által választható bútorokról egyeztettek, és Devecser központjában egy bemutatótermet is kialakítanak. Az ÁNTSZ adatai szerint az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható. A szálló por napi átlagkoncentrációja a legutóbbi mérések szerint Kolontáron és Somlóvásárhelyen a mobil mérőállomások adatai alapján az egészségügyi határérték alatt volt, Devecserben meghaladta, de a tájékoztatási küszöbértéket nem érte el. Az újjáépítésen kedden 255 szakember dolgozott 127 munkagéppel – közölte a katasztrófavédelem.

Ajánlott tartalom

Megdöbbentő: Mintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta

Az észak-amerikai kontinensről mintegy hárommilliárd madár tűnt el 1970 óta, a teljes állomány mintegy 30 százaléka, az olyan mindennapos madaraknak, mint a veréb és a feketerigó is csökken a populációja - írták amerikai és kanadai kutatók a Science című tudományos folyóirat honlapján közzétett tanulmányukban.