Iszapömlés – Tízezer tonna gipsz a Mátrai Erőműből

Már több mint 10 ezer tonna gipszet szállítottak a visontai Mátrai Erőműből a Veszprém megyei iszapömlés okozta szennyeződés semlegesítésére – mondta a társaság igazgatóságának elnöke hétfőn az MTI-nek.

Hétfő reggelig összesen 10.140 tonna gipszet raktak kamionokba, s további teherautók várnak rakodásra – közölte Valaska József, hozzátéve, hogy a gipsz a továbbiakban is rendelkezésre áll; jelenleg 3000 tonnányi anyag van az erőmű raktáraiban.
Valaska József elmondta, hogy Magyarországon egyedül Rudabányán bányásznak természetes gipszet, de az – szerinte – gyenge minőségű. Ugyanakkor a visontai erőműben  – a kibocsátott füst kénleválasztása során melléktermékként – évente mintegy 500 ezer tonna jó minőségű, nagy tisztaságú gipsz keletkezik.    Ezt egy szomszédos gipszkartongyárnak, illetve a cementgyáraknak értékesítik – fűzte hozzá.
A katasztrófahelyzetben természetesen díjmentesen szolgáltatják a gipszet a védekezéshez – mondta a társaság igazgatóságának elnöke.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.