Kezdőlap / Vörösiszap / Iszapömlés – Tízéves elidegenítési tilalmat jegyeznek be a kártérítésként kapott ingatlanokra

Iszapömlés – Tízéves elidegenítési tilalmat jegyeznek be a kártérítésként kapott ingatlanokra

Tízéves elidegenítési tilalmat jegyeznek be azokra a lakóépületekre, amelyek állami támogatással kerülnek a vörösiszap-katasztrófa sújtotta családok tulajdonába – tartalmazza a károsultak támogatásáról szóló, hétfőn közzétett belügyminiszteri rendelet.

A rendelet értelmében az október 4-i vörösiszapömlés következtében károsodott ingatlanok tulajdonosai csak egy lakóépületre kaphatnak támogatást, és a támogatás igénybevételének feltétele, hogy a károsult tulajdonába kerülő lakóépületre tíz évre elidegenítési tilalmat jegyezzenek be. A szerződésben a károsult hozzájárul, hogy a tulajdonába kerülő új vagy használt épület alapterületéről, komfortfokozatáról és az általa igénybe vett bármilyen térítésmentes juttatásról bárki számára hozzáférhető nyilvántartás készüljön.
Ugyanez a rendelet szabályozza a katasztrófaelhárítási célelőirányzat felhasználását is, ez Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely önkormányzatát érinti. A rendelet kiemeli, hogy az előirányzat felhasználható a védekezésben és helyreállításban részt vevő központi költségvetési szervek, önkéntes tűzoltó-egyesületek és önkormányzati tűzoltóságok védekezéssel összefüggő többletkiadásainak (személyi juttatások, eszközbeszerzések) fedezésére.
A költségvetésből finanszírozzák a rendelet szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. állami felügyeletének költségeit, a katasztrófavédelmi kormánybiztos titkárságának működési kiadásait is.
A költségvetésből a katasztrófaelhárítási célelőirányzat terhére támogatási szerződéssel vagy keretmegállapodással történhet kifizetés, és erről az érintett szervezetek naprakész, elkülönített nyilvántartást kötelesek vezetni. A támogatás felhasználását a Belügyminisztérium ellenőrzési főosztálya ellenőrzi – áll a rendeletben.

Ajánlott tartalom

Veszélyeztetett állatok védelmére vásárol meg egy birtokot Új-Dél-Wales

Új-Dél-Wales bejelentette, hogy történelme legnagyobb magántelek-vásárlásával hoz létre nemzeti parkot veszélyeztetett állatai védelmére - írta a BBC hírportálja.