Természetes, növénybarát és környezetkímélő hazai anyaggal, dudarittal regenerálnak mintegy 500 hektárnyi termőföldet a vörösiszappal tavaly október elején elöntött területen, Veszprém megyében - mondta a terméket előállító és forgalmazó balafonfűzfői Organit Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője az MTI-nek.

Iszapömlés – Természetes szerrel regenerálják a vörösiszaptól károsodott talajt

Természetes, növénybarát és környezetkímélő hazai anyaggal, dudarittal regenerálnak mintegy 500 hektárnyi termőföldet a vörösiszappal tavaly október elején elöntött területen, Veszprém megyében – mondta a terméket előállító és forgalmazó balafonfűzfői Organit Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője az MTI-nek.

A Dudaron bányászott, a biogazdálkodásban is használható magas huminsav tartalmú termék alkalmas a nehézfémek megkötésére, a lúgos kémhatás semlegesítésére és a talaj regenerálására, javítására – mondta Csicsor János vegyészmérnök. A dudaritot egy kisebb területen már sikerrel próbálták ki Devecserben. Az eltávolított vörösiszap helyét beszórták a szerrel, azt földbe tárcsázták, majd a kezelt részre többféle növényt, közöttük búzát vetettek. A kísérlet sikeres volt, a magok kicsíráztak, a növények megfelelően fejlődtek, s a talajból – az eddigi vizsgálatok szerint – nem vettek fel toxikus nehézfémet. A vegyészmérnök szakember biztos abban, hogy a dudarit nagyobb területen alkalmazva is hatékonyan közömbösíti majd a vörösiszap lúgos hatását, és regenerálja a szennyezett talajt.
A dudarit a növényi biomassza bomlásának terméke, a tőzeg és a lignit fázis közötti szakaszban keletkezik különleges geológiai körülmények között. Értékét rendkívül magas, 70 százalékos huminsav tartalma adja.
Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. cégcsoporthoz tartozó Organit kft. évi 300 millió forintos árbevételének fele exportból származik. Termékei a biogazdálkodásban is hasznosíthatók, folyamatban van az európai biológiai termékekre használt minősítés megszerzése is.

Ajánlott tartalom

Közel 60 ezren válaszoltak a zöld konzultációra

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.