Iszapömlés – Teljes kártérítést követeltek a devecseri lakossági fórumon

Feszült hangulatú lakossági fórumon teljes kártérítést követeltek a kormánytól Devecserben szerdán; a polgármester szerint a városnak meg kell köszönnie, amit a kormány eddig tett a településért, az értékbecslés során keletkezett hibákat viszont korrigálni kell.

Csenki Géza, a péntekre Devecserbe tervezett demonstráció főszervezője a közel háromszáz jelenlévőt arra szólította fel, hogy álljon fel, aki nem elégedett a kárenyhítésről szóló kormánydöntéssel. Erre a teremben lévők kilencvenöt százaléka felállt.
“Orbán Viktor miniszterelnök teljes kártérítést ígért nekünk, ezért fogunk tüntetni, és addig ott leszünk, amíg ide nem jön” – mondta Csenki Géza. Hozzátette: a tervezett helyen nem tudják megtartani a demonstrációt, az új helyszínként a 8-as főút útzár utáni szakaszát nevezte meg Bakonygyepesnél. “Pénteken reggel fél 8-tól gyülekezünk a polgármesteri hivatalnál és rendőri felvezetéssel indulunk a főúton Ajka-Bakonygyepesig”.
Csenki Géza elmondta, hogy beadták a rendőrségen a helyszín módosításáról szóló kérelmüket.

Toldi Tamás (Fidesz) polgármester felszólította a zúgolódó tömeget arra, hogy nézzék meg, mit tett eddig a kormány, és ezt a segítő szándékot meg kell köszönnie a városnak. Az értékbecslések során keletkezett hibákat korrigálni kell, a kormányrendeletnek az új lakásokra vonatkozóan bejegyzésre kerülő tízéves elidegenítési tilalmát nem tartjuk jogosnak – mondta Toldi Tamás, hozzátéve hogy ezen változtatni szeretnének.
A polgármester elmondta, hogy csak az önkormányzat számláján a mai napig 70 millió forint és négyezer euró gyűlt össze az ország önzetlen adakozásának eredményeként. Nem szabad elrontanunk ezt az adakozó kedvet azzal, hogy elégedetlenségből és egyéb érdekektől vezérelve néhányan tüntetést szerveznek – tette hozzá. A végrehajtás során keletkező hibákat nehéz kiküszöbölni, mert először történt ilyen katasztrófa az országban és nincs kialakult kezelési rendszere.

Latorczai János, az értékbecslést végző Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara munkatársa a kárfelmérésekről szólva elmondta, hogy munkájukat nehezíti a földhivatali nyilvántartások hibája, de korrekt értékmeghatározás a céljuk. A lakossági kérdésre válaszolva, hogy mennyi a megállapított négyzetméterár, közölte, hogy 90-130 ezer forintos négyzetméterenkénti árat állapítottak meg a térség ingatlanjaira.     Hozzátette: újraelőállítási értéket kell megállapítaniuk, de ez nem egyezik a biztosítók által alkalmazott értékbecslési módszerekkel, mert a biztosítók a magasabb biztosítási díjak elérése miatt alkalmaznak magasabb becsértéket. (A vonatkozó kormányrendelet értelmében az új ingatlan szintterülete nem haladhatja meg a régi épület szintterületét és értékét.)

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.