Iszapömlés – Tabajdi: A vörösiszap újrahasznosítása európai ügy

Európai lépésekre van szükség az alumíniumgyártás veszélyes melléktermékének, a vörösiszapnak a “biztonságosabb, zöldebb és fenntarthatóbb módon történő” tárolása vagy felhasználása érdekében – hangsúlyozta szerdai közleményében Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője.

Tabajdi az Európai Bizottsághoz intézett írásbeli kérdésében szorgalmazza, hogy az unió intenzívebben támogassa a jövőben az erre irányuló tudományos kutatásokat. Az uniós végrehajtó testületnek a kérdésre három héten belül kell választ adnia.  “A Kolontár mellett bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa példa nélkül álló. Ez azonban nem jelenti azt, hogy máshol nem történhet hasonló tragédia. A mostani súlyos természeti katasztrófa negatív következményeinek enyhítése, illetve a károsultak kárpótlása mellett ösztönöznünk kell a hosszú távú, új megoldásokat” – írta az EP-képviselő. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vörösiszapot nemcsak tárolni lehet, hanem az újrafelhasználása is lehetséges.

“Egy 2009-ben Bánvölgyi György és Tran Minh Huan által írt, az ICSOBA nemzetközi kutatóközpont által publikált elemzés megvizsgálta a vörösiszap hasznosítását célzó, jelenleg létező és fejlődő technológiákat, felvázolva több lehetséges megoldást. Szépvölgyi János, az MTA kutatója pedig azt állította, hogy a Magyarországon tárolt mintegy 50 millió tonna vörösiszap többek között 18 millió tonna vasat és 100 ezer tonna titánt tartalmaz, aminek a többsége plazmatechnológiával kinyerhető. Más irányban végzett kutatások a vörösiszap építőipari, pontosabban cementipari felhasználásának lehetőségeit vizsgálják. Ilyen teszteket már Japánban is végeztek” – részletezte Tabajdi a felhasználás lehetséges módozatait.
A magyar EP-képviselő sürgette az Európai Bizottságot: tegyen javaslatot arra, hogy az EU anyagilag segítse a vörösiszap újrahasznosítását célzó, jelentős befektetést igénylő projekteket. Ezzel óvnák az európai polgárok egészségét, az ivóvízkészletek tisztaságát – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.