Iszapömlés – Szerdára készülhet el a védőgát

Szerdára készülhet el a Kolontártól a 8-as főútig húzódó védőgát, éjjel-nappal háromszáz munkagép dolgozik a területen – mondta Bakos György, a megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este az MTI-nek. A készültség kedd reggelre 90 százalékos lesz, de a munkákat erősen nehezíti az iszapos talajszerkezet. Az elvégzett földmunkák nagysága az autópálya-építéshez hasonlítható – tette hozzá a szóvivő.

Hangsúlyozta: megfeszített erővel, éjjel-nappal dolgoznak a területen, háromszáz munkagép végzi a földmunkákat. A hivatásos szervek munkatársaival és a civil szervezetek önkénteseivel összesen mintegy 1200-an vesznek részt a kártalanítási munkálatokban. A lakók a védőgát megépüléséig biztosan nem költözhetnek vissza Kolontárra – mondta Bakos György.
A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság közleményben tudatta az MTI-vel, hogy 24 órával elhalasztották azt a döntést, visszatérhetnek-e és mikor a kolontári lakosok a házaikba.
Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere az MTI-nek elmondta: változatlanul érvényben van a település kitelepítési terve, a Kolontáron épülő gát ugyanis a várost nem védi meg. Senki nem tudja, hogy mire számíthatunk, elég nagy a bizonytalanság – tette hozzá.
A korábbi információk szerint maga a védőgát 2 kilométer hosszú, 30 méter széles, 8 méter koronaszélességű és négy méter magas lesz, és mintegy 100 millió forintos költségből épül meg.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.