Iszapömlés – OKF: tovább rongálódott az északi gát, ezért kellett kitelepíteni a kolontáriakat

A Magyar Alumínium Zrt. területén lévő vörösiszap tároló X. kazettájának északi gátja tovább rongálódott, ezért megnőtt a kockázata annak, hogy a tározóban lévő vörösiszap és lúgos víz elegye a szabadba jut – olvasható a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságnak a vörösiszap-katasztrófával foglalkozó honlapján szombat reggel.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató közleményében tudatta azt is, hogy a lakosság védelme céljából Kolontár kitelepítése szükségessé vált, aminek végrehajtására a katasztrófavédelem megtette a szükséges lépéseket. Hozzátette: a katasztrófavédelem “felkészült a további lakosságvédelmi intézkedések megtételére”.
A kárelhárítási munkálatok befejeztével a lakók visszatérhetnek otthonaikba – olvasható a főigazgató közleményében.
Bakondi György tudatta azt is, hogy a kormány intézkedett: kőgátak épüljenek a Torna-patak további szennyezésének megakadályozása érdekében.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.