Iszapömlés – Német Greenpeace: hibáztak a MAL Zrt. tulajdonosai

Egy német környezetvédő szakember szerint a MAL Zrt. tulajdonosait terheli a felelősség a Magyarországot sújtó eddigi legsúlyosabb környezeti katasztrófáért.

A Berliner Zeitungnak adott pénteki nyilatkozatában Steffen Nichtenberger, a Greenpeace szakértője kijelentette: a katasztrófát meg lehetett volna előzni. Az Európai Uniónak a bányaüzemekre vonatkozó jogszabályai szigorúak, ám ezeket “a MAL két tulajdonosa, akik Magyarország leggazdagabb emberei közé tartoznak, figyelmen kívül hagyta”.
“Ha betartják az EU biztonsági előírásait, akkor tulajdonképpen semmi baj nem történhet. Itt azonban mind a cég, mind a helyi felügyeleti szervek trehányak voltak. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a vörösiszapot tároló medence falát több ízben is megemelték (földdel), ami megengedhetetlen” – hangoztatta a Greenpeace képviselője.
A Berliner Zeitung szerint roppant valószínűtlen, hogy az ajkaihoz hasonló baleset Németországban is bekövetkezhet. Itt egyedül az alsó-szászországi Stadéban folyik bauxitfeldolgozás, ám az üzemhez tartozó vörösiszap-medence biztonságosnak számít. A cég közlése szerint nátronlúg egyáltalán nem kerül be a medencébe.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. Ez egyértelmű! Nem kérdéses itt többszöri emberi mulasztás történt!