Iszapömlés – Nem okozott kárt a vörösiszap Somlói borvidéken

Hamis néhány borosgazda azon állítása, miszerint a vörösiszap kárt okozott a Somlói borvidéken, tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a katasztrófa semmilyen hatással nem volt a szőlőültetvényekre – mondta Somogyi Lajos hegybíró kedden az MTI-nek.

A Somlói hegyközség hegybírója a Népszava keddi számában megjelent írásra reagálva azt mondta: a pertársaság beláthatatlan károkat okoz nemcsak a borvidéknek, hanem az egész régió bortermelőinek, és közvetve az ország borosgazdáinak is, amikor azt állítják, hogy a kiömlő vörösiszapból származó por kárt okozott a szőlőültetvényekben és ellehetetleníti a bortermelést. Inkorrekt módon hívják fel magukra a figyelmet, és valótlan állításaikkal súlyos károkat okoznak a hazai piacnak és az exportnak egyaránt – mondta Somogyi Lajos. Hozzátette: a vörösiszap-katasztrófáról készült műholdfelvételek igazolják, hogy sem a borvidéket sem a Somló-hegyet nem érte el az iszap. Véleménye szerint “pénzszerzés” állhat a háttérben. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly májusban két egyetem – a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrumának Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete és a budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszéke – és a hegyközség a somlóvásárhelyi önkormányzat vezetésével konzorciumot alakított, és kutatási programot indított az iszapömlésnek a Somlói borvidékre gyakorolt esetleges hatásainak tisztázására.

Az eddig elvégzett talaj- és levélvizsgálatok szerint a borvidéken a nehézfémek és a toxikus anyagok mértéke jóval a megengedett határérték alatt van. A talajmintákat összevetették az agrár környezetgazdálkodási (AKG) programba bevont területeken 2009-ben elvégzett teljes talajanalízis eredményeivel, és a két mintavételi időpont között nem mutatható ki a vörösiszap katasztrófára utaló eltérés – mondta Somogyi Lajos. A levélvizsgálati eredmények, és a 2011-es borokon elvégzett analitikai és érzékszervi vizsgálatok szerint sem jutott káros anyag a Somlói borvidékre.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.