Iszapömlés – Működésbe lépett a sérült tározó falán kiépített mozgásérzékelő rendszer

Működésbe lépett az október elején megsérült X-es iszaptározó északi falán kiépített számítógépes mozgásérzékelő rendszer; szükség esetén a beépített szenzorok riasztják a Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központot, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletét, a Veszély Felderítő Csoportot és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot – közölte a katasztrófavédelem szerdán az MTI-vel.

Az Ajka melletti iszaptározó megsérült kazettáján – a katasztrófavédelem közleménye szerint – hat érzékelő prizma figyeli a repedések elmozdulását, három érzékelővel a fal dőlésszögét monitorozzák.
Kolontáron az új lakópark öthektáros területén már az utcák kialakítása, a közművek kiépítése zajlik, még két sérült ház vár bontásra. Az egyik ház bontása és a törmelék elszállítása a héten várható, a másik viszont a hagyatéki kérdések tisztázásáig nem kezdhető meg – olvasható a közleményben. Kolontáron 34 ingatlant ítéltek bontásra az október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa után.
A közlemény szerint az épülő kolontári kettes gát résfala 850 méter hosszúságban elkészült, kedden a kijelölt depókba hatszáz köbméter iszapos anyagot szállítottak.

A folyamatos monitoring rendszer adatai és a várható időjárás alapján a következő 24 órában a porterhelés kis mértékű csökkenése várható. A Torna-patak pH értéke folyamatosan változó, szerdán a szakemberek átlagosan 8,96 pH értéket mértek.
Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ tájékoztatása szerint a tulajdonosok közül 81-en új építésű ház, 86-an használt lakás vásárlása mellett döntöttek, a többiek gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést.
Az újjáépítésen kedden több mint kétszázhetven szakember dolgozott százhetven munkagéppel.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen vesztették életüket, százhúszan megsérültek.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.