Iszapömlés – Műgyantát terítenek szét a katasztrófa sújtotta térségben

Műgyantát terítenek szét Devecser és Somlóvásárhely nem lakott részein; repülőgépekről hamarosan tesztszórást végeznek, ezzel az anyaggal próbálják lefedni a mezőgazdasági területen lévő vörösiszapot, hogy ne keletkezzen por – tájékoztatta a kármentesítési szóvivő az MTI tudósítóját szombat délelőtt Kolontáron.

Dobson Tibor elmondta, hogy az anyagot egyébként repce porzása ellen használják, az egészségre nem káros, de a művelet alatt a mezőgazdasági szakemberek folyamatos méréseket végeznek és ellenőrzik a munkálatokat.
Az ezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a szóráshoz közeli, lakott területen kívüli alsóbbrendű utakon sebességkorlátozást vezetnek be, mert az utak enyhén csúszóssá válhatnak a műgyantától.
A munkálatok során azt akarják kipróbálni, hogy a műgyantalepel képes-e megakadályozni a száradó vörösiszap  levegőbe jutását. Ha a művelet beválik, akkor a teljes területet lefedik ezzel az anyaggal – mondta Dobson Tibor.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.