A vörösiszappal szennyezett termőföldek tulajdonosai közül majdnem minden harmadik döntött úgy, hogy felajánlja földjét az államnak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Iszapömlés – Minden harmadik károsult eladja földjét az államnak

A vörösiszappal szennyezett termőföldek tulajdonosai közül majdnem minden harmadik döntött úgy, hogy felajánlja földjét az államnak – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A minisztérium összesen 298 tulajdonost kért arra, hogy nyilatkozzon: eladja, elcseréli vagy megtartja az érintett termőföldet. A közlemény idézi Szabó Csaba miniszteri megbízottat, aki közölte: a határidőig összesen 102-en nyilatkoztak úgy, hogy megfelelő ajánlat esetén eladják földjüket az államnak, ami mintegy 200 hektárnyi területet érint. Földcserét összesen 14-en kértek, 9 tulajdonos pedig úgy gondolja, hogy a csere és az eladás is megfelelő megoldás lenne – áll a közleményben. Azoknál a tulajdonosoknál, akik határidőig nem küldték vissza a nyilatkozatot, a minisztérium úgy értékeli, hogy ők szeretnék megtartani földjeiket. A nyilatkozó tulajdonosokat a Nemzeti Földalap keresi meg a jövőben és mindenkivel egyénileg állapodnak meg a feltételekről.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.