Iszapömlés – Megtelt a “szeretettározó” a Debreceni Egyetemen

Csaknem félmillió forint gyűlt össze a Kolontár melletti vörösiszap-tározó kicsinyített makettjében, a “szeretettározóban” a Debreceni Egyetemen.

Püski Dániel ötletgazda, az egyetemi református gyülekezet lelkésze elmondta az MTI-nek, hogy az október 18-án felállított makettet a katasztrófa helyszínén készült fényképekből válogatott fotókiállítással egészítették ki, adakozásra sarkallva az egyetemistákat és az arra járókat. “Célunk az volt, hogy négy nap alatt megtöltsük a felépített tározót adományokkal, és ezzel egy katasztrofális esemény szimbólumát pozitív üzenettel töltsük meg” – fogalmazott a lelkész.
A mintegy félmillió forint részben az adományokból, részben az egyetemi templom kávézója múlt heti bevételének támogatásra felajánlott 10 százalékából gyűlt össze. Az összeg a Református Szeretetszolgálat segítségével jut el a rászorulókhoz, abból elsősorban a takarítás költségeihez járulnak hozzá.
Püski Dániel hozzáfűzte, hogy a makett az egyetem főépülete után most az említett kávézóban van kiállítva, ahol továbbra is várják az adományokat, amelyekből reményeik szerint az újjáépítéshez is tudnak majd segítséget nyújtani.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.