Iszapömlés – Megkezdődött az első kártérítési per Budapesten

Megkezdődött a vörösiszapömlést követő első kártérítési per kedden a Fővárosi Bíróságon; Konkoly József devecseri lakos csaknem 20 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést kérve nyújtott be keresetet a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen.

A Salamonné Piltz Judit vezette tárgyalás első napján Hidasi Gábor felperesi ügyvéd ismertette a keresetet, amelyben arra kérték a bíróságot, hogy ítéljenek meg a felperesnek 19 millió 327 ezer forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést. A kereset szerint az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során Konkoly József háza és annak berendezése teljesen elpusztult, az épületet bontásra ítélték, a kár bekövetkezéséért pedig a Mal Zrt. felelős. Az ügyvéd  úgy véli, a kártérítés jogalapját olyan közismert tények képezik, amelyeket a felperesnek felesleges bizonyítania.
Az alperes jogi képviselője, Ruttner György szerint azonban a felperesnek kell bizonyítania, hogy a kárt a Mal Zrt. jogellenesen és felróhatóan okozta. Azt mondta, a céget jogi felelősség nem terheli, a katasztrófát a szélsőséges időjárási körülmények okozták. A tárgyaláson a cég ügyvédje vitatta, hogy a Mal Zrt. veszélyes tevékenységet folytatna. Ruttner György közölte: egy kormányrendelet szerint a vörösiszap már nem tartozik a veszélyes anyagok közé. Szerinte a Mal. Zrt. vörösiszap-tárolással kapcsolatos tevékenysége nem tartozik a fokozott veszéllyel járó tevékenységek közé.

Az alperes szerint a katasztrófát elháríthatatlan külső erők okozták, ilyen volt az, hogy a katasztrófát megelőzően Ajka környékén nagy mennyiségű csapadék hullott és szeizmológiai mozgások történtek, s korábban egy úgynevezett résfalat is kellett építeni a tározóba. Mindez talajtörést okozott, amelynek következtében átszakadt a tározó fala.
Ruttner György kiemelte azt is, hogy a tározó az összes előírásnak megfelelt, a hatósági engedélyekkel rendelkezett, a cég minden előírást betartott. Szeptember 24-én az illetékes környezetvédelmi felügyelőség vizsgálatot is tartott, amelynek során mindent rendben találtak. Mindezekre tekintettel a Mal Zrt. jogi képviselője egy meteorológiai és egy geodéziai szakértő kirendelését kérte a bíróságtól. Az ügyvéd hangsúlyozta azt is, az eset során a cég úgy járt el, ahogy az adott esetben az általánosan elvárható. Vitatta a jogalapot és a kereset összegét is, így Ruttner György a felperes keresetének elutasítását kérte a bíróságtól. A felperes ügyvédje válaszában azt mondta: a kárt nem az okozta, hogy a gát leomlott, hanem az, hogy az iszap elérte a településeket. A Mal Zrt. azért felel, mert nem védte meg azokat – közölte. Mint megjegyezte, időnként sok eső esik és mozog a föld, köztudott, hogy a gát ki van téve ezeknek a tényezőknek. Tudni kellett volna, hogy ennek milyen kockázata van – hangsúlyozta.

Hidasi Gábor hozzátette: ha a tározóban nem vörösiszap lett volna, hanem málnaszörp, az akkor is veszélyes lett volna, hiszen úgy tároltak ott olyan mennyiségű folyadékot, hogy nem védték a környező településeket. Emellett szerinte senki nem hinné el neki azt, hogy nem a Mal Zrt. okozta a kárt. Az ügyvéd a kereset elfogadása mellett azt is kérte a bíróságtól, hogy hagyja helyben azt a végzést, amelyben ideiglenes intézkedésként 10 millió forintot ítéltek meg Konkoly Józsefnek, és amely ellen az alperes fellebbezett. A tárgyaláson Konkoly József alperes azt mondta: ő éppen Ajkán volt, amikor egy ismerősétől megtudta, hogy mi történt. Rögtön hazasietett és segíteni próbált a mentésben. Látta, hogy azokról az emberekről, akik érintkeztek az iszappal, rögtön hámlani kezdett a bőr. Azt is mondta, hogy a torka azóta is fáj a lúgos anyagtól.

A férfi jelenleg a nővérénél él, de a honvédségtől kapott egy ideiglenes lakást. Azt mondta: a Mal Zrt.-től és az önkormányzattól 100-100 ezer forintot kapott, a biztosítótól pedig 15 ezer forintot, de az többet nem hajlandó fizetni, mivel ipari katasztrófa történt. Az 56 négyzetméteres háza, amelynek felújítására készült, annak berendezése, a garázs és a kert teljes mértékben elpusztult. Kutyáját súlyos sérülése miatt menhelyre kellett adnia, két macskája elpusztult, és megsemmisültek olyan személyes tárgyai is, amelyek többé már nem pótolhatók. Úgy fogalmazott: “ingatlannal rendelkező hajléktalan vagyok”. A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést – Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely – öntött el. A katasztrófa következtében 10 ember meghalt, több mint 120 megsérült. Devecserben több mint 200 ház vált lakhatatlanná, Kolontáron 34 épület lebontásáról döntöttek. A Mal Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, míg a cég környezetvédelmi és laborfelelősét, valamint műszaki igazgatóját közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják.
A vállalat vezetése nem ismerte el, hogy felelősség terhelné a katasztrófáért.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.