Iszapömlés – Már csak két sérültet ápolnak kórházban

Már csak egy gyermeket és egy férfit ápolnak kórházban abból a 123 sérültből, akik az október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa során égési sérüléseket szenvedtek az ajki zagytározóból kiömlött erősen lúgos anyagtól – tájékoztatta a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője az MTI-t kedden.

Petróczi Tímea emlékeztetett: az október 4-én bekövetkezett ipari és ökológiai katasztrófában 10 kolontári lakos vesztette életét, 123 ember szenvedett súlyos égési sérüléseket a maró hatású anyagtól, és hosszabb-rövidebb időre kórházi ellátásra szorult. Összesen 302 embert kellett ellátniuk az orvosoknak.
Kedden még két sérültet, egy asztmás gyermeket és egy férfit ápoltak fekvőbeteg osztályon, és kezelésük, még több napig, hétig is eltarthat – mondta Petróczi Tímea. Több embernek még hetekig kell kötözésre járnia, vagy utókezelés miatt felkeresnie kezelőorvosát.

A sérülteket az ország hat kórházában ápolták: az ajkai Magyar Imre Kórházban, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban, a győri Petz Aladár Kórházban, a budapesti Honvédkórházban, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházban, valamint a Péterfy Sándor utcai kórházban.
A szálló por Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen az elmúlt napokban is valamennyi mérőállomás adatai szerint az egészségügyi határérték alatt maradt – mondta a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.