Iszapömlés – Korábban is szennyezett lakóházakat a vörösiszap a volt cégvezető szerint

Már korábban, 13 évvel ezelőtt is okozott szennyeződést az ajkai zagytározó vörösiszapja, és ezért kártérítést fizettek a károsultaknak – mondta a kiürített Kolontáron csütörtökön az MTI tudósítójának Baksa György, aki 2002-ig vezérigazgatóként irányította a timföldgyárat.

A volt cégvezető elmondása szerint 1997 áprilisában a VI-os tározó még rekultiválatlan részén egy ezer négyzetméternyi területről a kiszáradt vörösiszapot széthordta a rendkívül erős, csaknem 100 km/órás szél, és beterítette Ajka-Tósokberénd egy részét.
A házak falai, az udvaron száradó ruhák, gyermekjátékok beszennyeződtek, és az utakat, udvarokat lepelként borította a vörösiszap – mondta a volt cégvezető, hozzátéve, a keletkezett károkért akkoriban a cég kártérítést fizetett minden érintettnek.
Elmondása szerint a vörösiszappal már telített tározókat szürkeiszappal fedik le, majd arra földet helyeznek, így rekultiválják a területet.
Baksa György az MTI tudósítójának azt mondta: 1968-ban került a timföldgyárba, néhány év múlva már üzemvezetőként dolgozott, és 1988 decemberében nevezték ki vezérigazgatónak, és ezt a munkakört 2002-ig látta el.
A volt cégvezető azt mondta: az ő irányítása alatt naponta ellenőrizték a tározók gátjainak állapotát, vörösiszap-szennyeződés pedig az 1997-es eseményt kivéve nem történt. Arra volt példa, hogy lúgos anyag került a gyár területéről a szennyvízvezetéken a Torna-patakba, de cáfolta a kolontári lakosok korábbi kijelentését, hogy 1986-ban átszakadt volna a tározó.
Baksa György szerint a tározóknál dolgozóknak észlelniük kellett volna a X-es kazettán keletkezett repedéseket, buzgárokat, és ha megfelelően védekeznek, el lehetett volna kerülni a katasztrófát, mint ahogyan 2002-ben már egyszer megtették.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.