Iszapömlés – Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, a Duna főágát is elérte a szennyeződés

Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke miatt; csütörtök délre a Duna főágát is elérte a szennyezés; a miniszterelnök nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet Kolontáron, amelyet elöntött a vörösiszap.

Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke miatt – közölte a kárfelszámolás helyszíni szóvivője, hozzátéve: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni. Dobson Tibor azt mondta: ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.
Mint hozzátette, a Marcal már azzal “halálra lett ítélve”, hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt. A szakemberek megpróbálták például ecetsavval és gipsszel csökkenteni az igen erős lúgos kémhatást – ezeket négy ponton öntötték a folyóba -, de nem sikerült megakadályozni az ökológiai katasztrófát.
Csütörtök délre a Duna főágát is elérte a vörösiszap-szennyeződés. A szóvivő kijelentette: sem a fővárosi, sem az északi, sem a dunántúli ivóvízbázist nem veszélyezteti a szennyeződés. A folyamatos mérések szerint nehézfémet nem tartalmaz az ivóvíz – tette hozzá.

Nincs kitéve a lakosság radioaktív sugárzás veszélyének – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), miután szakértői csoportja vizsgálatokat végzett a vörösiszappal elöntött térségben. Kiemelte azt is, hogy a vörösiszap veszélyes anyagnak minősíthető, de nehézfémtartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket. Az MTA  szakértői csoportja a katasztrófa helyszínén, Devecser és Kolontár térségében végzett vizsgálatokat, ezt követően tette közzé a tájékoztató jellegű információkat. “A vörösiszap nehézfémtartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket, ólomtartalma kevesebb, mint a normál talajoké” – szögezte le az Akadémia.
A vörösiszappal elöntött Kolontáron tájékozódott a miniszterelnök; Orbán Viktor csütörtökön kora reggel érkezett az ipari katasztrófa által sújtott ajkai térségbe. A miniszterelnök a megsemmisült házak között, a kolontári Széchenyi és Molnár utcában tekintette meg, milyen károkat okozott a hétfő délután a falura zúdult vörös iszap.

Orbán Viktor nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet Kolontáron, amelyet elöntött a vörösiszap. “Itt helyreállításnak, a hídon túl, nem látom az értelmét” – mondta sajtónyilatkozatában a kormányfő Kolontáron. Hozzátette: össze kell gyűjteni az embereket, mondják meg, hogy mit szeretnének. Akikkel találkozott – jegyezte meg – “nem nagyon tudják elképzelni”, hogy úgy folytassák itt az életüket, mintha mi sem történt volna.
“Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak” – fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve: “itt nem lehet élni”. Közölte, a bajba jutott családokat egyenként meg kell kérdezni arról, hogy kívánják-e itt folytatni az életüket, és hogyha itt nem kívánják, akkor hogyan és miképpen tudják a falun belül megoldani a problémájukat; annak pedig, aki a faluban sem maradna, segíteni kell abban, hogy máshol tudjon új életet kezdeni.

Kolontár polgármestere csütörtökön felméri, hogy a károsultak akarnak-e a vörösiszappal elöntött területen maradni. Tili Károly az MTI-nek a helyszínen elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök reggeli felvetése nyomán még a nap folyamán személyesen keresi fel azokat, akiknek a háza megsérült, hogy felmérje, a károsultak miként képzelik el a jövőjüket, akarnak-e a településen maradni. A polgármester közölte, az eredményt eljuttatja majd a kormányfőnek.
Kolontáron csütörtök délelőtt megkezdték a 100 ezer forintos adományok kiosztását; a gyorssegélyt az átszakadt tározót üzemeltető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. ajánlotta fel. Az elöntött három település lakosainak megsegítésére 30 millió forint értekben ajánlotta fel a cég a családonkénti 100 ezer forintot. A község polgármestere elmondta, hogy az egyik biztosító által felajánlott 150 ezer forintos gyorssegély kiosztását csak péntek délelőtt tudják elkezdeni.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. Négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 150 ember megsérült.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.