Iszapömlés – Karácsonyig elkészül az új kolontári védőgát

Várhatóan december 23-ig elkészül a vörösiszap-katasztrófa térségének biztonságát garantáló úgynevezett kettes gát Kolontáron – jelentette be Kossa György alezredes, a Mal Zrt.-t felügyelő bizottság koordinátora sajtótájékoztatón Ajkán pénteken.

Kossa György elmondta, hogy a közel 370 millió forintos beruházással épülő, Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely biztonságát garantáló völgyzáró gát 1300 méter hosszú lesz, a résfala már 400 méteren elkészült. A szakemberek éjjel-nappal dolgoznak a vízzáró technológiával épülő védmű 40 centiméter vastag résfalának kialakításán, a gát koronáján 3 méter széles utat építenek. A karácsonyra elkészülő védmű meggátolja, hogy egy esetleges újabb iszapömlés elérje Kolontár, Devecser, valamint Somlóvásárhely lakott és mezőgazdasági területeit, összefogja a csurgalék-vizeket és szabályozott medrekben azt kiengedi – mondta Kossa György.

Az alapjainál harminc méter, koronájánál hat méter széles, közel öt méter magas építmény a timföldgyár által már korábban megépített kettes számú körgát nyomvonalán épül, résfalazásával minden további környezetkárosítás kizárható – tette hozzá. Szaló Péter, a Belügyminisztérium építésügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az MTA geológusokból és mérnökökből álló tudományos tanácsának szakértői készítették el a térség biztonságát garantáló építmény terveit. “Miskolctól-Gyöngyösig a szakma java dolgozott a tervezésen”.

Ajánlott tartalom

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben, ahol látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel várják a látogatókat.