Iszapömlés – Január végéig összesítik a vállalkozások kárigényét

Újabb tizenegy, a vörösiszapömlés által sújtott vállalkozás esetében fejezték be a kár felmérését, a szakértői csoport tájékoztatása szerint még huszonkét kárigény kivizsgálása van hátra – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

A vállalkozások kárigényének vizsgálatára alakult munkacsoport kárszakértői január végéig összesítik az önkormányzathoz beadott kárigény-bejelentőlapokat. A katasztrófavédelem közlése szerint megkezdték a kolontári mintaház cserepezését és építik a lakóparkon átvezető utat. Kedden a kivitelezők újabb ház alapját betonozták le, folytatták a gázhálózat bekötési munkálatait és zajlik az áramvezetékek átkötése is. A következő három napban Kolontáron a lakópark villamoshálózatán dolgoznak majd a szakemberek. A jogi munkacsoport kedden kilenc új építésű ház és egy lakás vásárlásáról szóló támogatási szerződést kötött meg a károsultakkal.
A lerakókba kedden Devecser és Kolontár külterületéről 6836 köbméternyi szennyezett anyagot szállítottak, az újjáépítésen 436 szakember dolgozott 281 munkagéppel – áll a közleményben.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható. Devecseren és Somlóvásárhelyen a mobil mérőállomások adatai azt mutatták, hogy a szállópor napi átlagkoncentrációja egész nap az egészségügyi határérték alatt volt. Kolontáron a mért adat meghaladta az egészségügyi határértéket, de a tájékoztatási küszöbértéket nem érte el.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.