Iszapömlés – Ismét gipszet öntenek a Torna-patakba és a Marcal folyóba

Ismét gipszet öntenek a Torna-patakba és a Marcal folyóba – tájékoztatta az MTI-t kedden az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövízig), amely továbbra is fenntartja a harmadfokú készültséget.

Mivel az utóbbi időszakban kevés csapadék esett – a Torna-patak és a Marcal folyó vízhozama erősen csökkent -, továbbá a takarítás, mosatás következtében némi szennyezett víz került a Torna-patakba, a két folyón elszíneződés észlelhető. A szennyeződés mértéke azonban messze elmarad az október elejei szinttől –áll közleményükben.
Az Édukövízig tájékoztatása szerint a Marcal vízében vörösesbarnás elszíneződés észlelhető, mértékének csökkentésére Malomsoknál szombat este óta, a Tét és Rábaszentmihály között található Majorházi hídnál pedig vasárnap reggel óta ismét gipszet öntenek a vízbe.
Az elszíneződés ellenére a víz pH értékében nem történt változás, továbbra is normál értéket mutat –írják, jelezve, hogy a korábbinál gyakoribbá tették a vízminőségi mérését Malomsoknál. A Marcal, a Rába és a Mosoni-Duna vízminőségének ellenőrzését a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség továbbra is vizsgálja. A pH-értékek továbbra is a vízfolyások természetes állapotát mutatják.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.