Iszapömlés – Harmadfokú a készültség a Marcalon

Harmadfokú készültséget rendeltek el a Marcal teljes hosszában és a folyóba torkolló Torna-patakon a hétfői, Veszprém megyei gátszakadás és iszapömlés miatt – közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kedd reggel az MTI-vel.

A hétfő este meghozott intézkedés várhatóan szerdáig lesz érvényben; a legfőbb feladat most a lúgos kémhatás csökkentése – mondta Janák Emil, utalva arra: 13-as pH-értékű anyagból ömlött hatalmas mennyiség a környékre, s jutott így a folyóba.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából hétfőn több ezer köbméternyi vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.