Iszapömlés – Gyűlnek az adományok

A 1752-es Nemzeti Segélyvonalra (NSV) kedd délutánig 861 652 hívást kezdeményeztek, az eddig már megérkezett banki befizetések összesen 85 millió 15 ezer 83 forintot jelentenek – olvasható a www.nsv.hu oldalon az aktuális állás.

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. napokon belül beérkező 50 milliós támogatásával, a májustól kapcsolt egymillió hétszázezer adományhívással, valamint a már átutalt 110 millió forint a 1752-es Nemzeti Segélyvonal öt hónap működés alatt félmilliárd forintnyi támogatást nyújtott – közölte az NSV Alapítvány az MTI-vel. Az NSV kuratóriuma kedden ülésezik, s az OTP 70 millió forintos hitele alapján 120 millió forint azonnali kihelyezéséről dönthet.
Egymillió forintot már átutalt a szerencsejáték-ipar kisvállalkozóit tömörítő érdekvédelmi szervezet, a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) a Magyar Kármentő Alapba. Schreiber István, az MSzSz elnöke felkérte a szövetség tagjait és az iparágban érintett több mint tízezer kisvállalkozót, hogy segítsék a vörösiszap-katasztrófa áldozatait. Schreiber István bízik abban, hogy a nyerőgépeket üzemeltető iparág szereplői ugyanolyan felelősen adakoznak majd, mint tették azt az árvízkárosultak javára – tudatta a Magyar Szerencsejáték Szövetség az MTI-vel.

Komáromban néhány nap leforgása alatt két teherautónyi segélyszállítmány, ásványvíz, fertőtlenítőszerek, konzervek, ruhák és bútorok gyűltek össze, ezeket már el is szállítottak Devecserre, a gyűjtés azonban tovább folytatódik. Gyűjtést hirdetett a Szlovákiai Református Egyház Diakóniai Központja és a Református Egyház vezetősége is, utóbbi tartós élelmiszereket, védőfelszereléseket, gumicsizmát, gumikesztyűt, védőmaszkokat vár, de pénzadománnyal is segíteni szeretnének.
A tervek szerint a Nyugat-dunántúli Református Egyháznak juttatnák el az összegyűlt pénzadományokat, amelyeket lakóházak építésére fordíthatnának. Az adományokat a Református Templommal szembeni udvarba, a diakóniai központba várják – közölte Gödöllei Anna, a Pátria Rádió sajtóreferense az MTI-vel.
A ferihegyi repülőtéren működő Celebi Földi Kiszolgáló cég a dolgozók kérésére 1 millió forintot utalt át a Magyar Kármentő Alap részére a vörösiszap károsultak megsegítése céljából.
Felajánlották október havi képviselői tiszteletdíjukat a miskolci önkormányzat közgyűlésének Fidesz-KDNP frakció tagjai a vörösiszap katasztrófa áldozatainak megsegítésére.
A Magyarországi Palesztinok Diákszövetsége október 16-án élelmiszercsomagokat juttatott el Kolontárra – közölte a szövetség az MTI-vel.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.