Iszapömlés – Greenpeace: a Mal tovább pumpálja a vörösiszapos mérget a folyókba

A Greenpeace szerint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vörösiszap- tározóiból folyamatosan erősen szennyező anyagot pumpálnak a természetes vizekbe, a zöldszervezet ezért az Európai Bizottsághoz fordul.

Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelősének az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint két független laboratórium – a Bécsi Környezetvédelmi Hivatal (EPA) és a budapesti Bálint Analitika Kft.- mérései alapján a méreganyagok magas koncentrációja mutatható ki a Torna-patak vizében.
“A víz arzén-, alumínium-, és szervesszén-szennyezettsége jelentősen meghaladja a megengedett határértéket, és a vizsgálatok eredményei a savas és gipszes kezelés ellenére riasztóak” – mondta Tömöri Balázs. Hozzátette: a mintákban literenként 1300 mikrogrammnyi arzént mutattak ki, amely az Ausztriában a szennyvizekben engedélyezett mennyiség több mint tízszerese. A szervezet szerint a januári laboratóriumi mintában az alumíniumtartalom a megengedett szint százszorosa, és a kimutatható szervesszén-szennyeződés is ötszöröse a törvényekben szabályozott szintnek.

A zöldszervezet közleménye szerint az Európai Bizottságnak azonnal közben kell járnia annak érdekében, hogy a magyar kormány felhagyjon az emberek, állatok és a természet veszélyeztetésével.
A szennyező anyag az elvezető árkokból a Torna-patakba, majd a Marcal folyóba fut. A Greenpeace állítása szerint a Malnak nincs elegendő kapacitása a termelés során keletkező vörösiszap tárolására, illetve az átszakadt zagytározót még mindig nem hozták rendbe, és ezért használják “illegális szennyvízelvezetőnek” az élővizeket.
A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A katasztrófa következtében tízen vesztették életüket.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.