Iszapömlés – Greenpeace: a kolontári vörösiszap mérgezőbb a hivatalosan állítottnál

A Greenpeace állítása szerint az arzén koncentrációja a vörösiszapra jellemző érték duplája a Kolontár térségében kedden vett mintában, ezt két független labor vizsgálata mutatta ki.

Szegfalvi Zsolt, a szervezet igazgatója pénteken sajtótájékoztatón Budapesten azt mondta: a településen a vízelvezető árokból vett mintában pedig az ivóvíz megengedett arzéntartalmának a 25-szeresét mérték.
Az igazgató hozzátette: a mért szennyeződési értékek jóval magasabbak azoknál, amelyek a hivatalos tájékoztatásban megjelentek. A vizsgálatokat a magyar Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft. és a bécsi Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal végezte el a Greenpeace megbízásából.
A szervezet közlése szerint az iszapmintában az arzén mennyisége 110 mg/kg volt, ez kétszerese a vörösiszapra jellemző értéknek. A higanytartalom 1,3 mg/kg, a krómé pedig 660 mg/kg volt. Ez a teljes kiszabadult iszapmennyiségre nézve 50 tonna arzént jelent.
Szegfalvi Zsolt azt mondta: amíg az iszap és a szennyezett vizek pH-értéke magas, addig a szennyező anyagok kötöttek maradnak azokban, ha azonban az érték csökken, könnyebben szabadulnak fel. Utalt arra is, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint az arzén nem érte el az ivóvízbázist.

A vízelvezető árokból vett minta arzéntartalma 0,25 mg volt literenként, ez 25-szerese az egészségügyi határértéknek. A Greenpeace szerint ez a szennyezés hosszú távú kockázatot jelent a vízbázisokra és az ökoszisztémára egyaránt.
Az igazgató kitért arra, hogy a hivatalos vélemény szerint az iszap a talajra nem jelent súlyos veszélyt, a kormány csütörtökön mégis a mérgező iszap kezelésében jártas szakembereket kért az EU-tól.
Mint mondta, a mostani vizsgálatnál részletesebb eredmények várhatók a hétfőre elkészülő bővebb analízistől.
A szervezet pénteki közleményében azt írta: “az Állami Tisztiorvosi Szolgálat által október 7-én közzétett megnyugtató anyagokkal a Greenpeace érdemben nem foglalkozott, mivel azok az 1987-es mintavételen alapultak”.
Kitért arra is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalása szerint “a vörösiszap nem tartalmaz az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű kioldható nehézfémet”, higany például nem is található benne, a krómról és az arzénról pedig szót sem ejtenek.

A szervezet közleményében kiemelte, hogy az arzén növényekre és állatokra egyaránt mérgező, gerinces állatoknál és az embereknél súlyos idegkárosodást okozhat. A higany elraktározódhat a táplálékláncban – különösen a halak húsában – és az arzénhoz hasonlóan idegrendszeri károsodást okozhat.
A Greenpeace felszólította a kormányt: azonnal hozzon nyilvánosságra minden, a katasztrófa súlyosságára vonatkozó adatot, s kötelezze a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt.-t és “annak milliárdos tulajdonosait”, hogy maradéktalanul térítsék meg az áldozatok kárait és a katasztrófa kezelésének költségeit.

Kedves Adománygyűjtők!
Amire szükségünk van nagyon-nagyon gyorsan
Élelmiszer egységcsomagba kerülő szükséges élelmiszerek,  vagy már bezacskózott egységcsomag a felsoroltakkal:

    1 kg liszt
    1 kg cukor
    1 kg búzadara
    Májkrém
    Száraztészta
    Konzerv
    1 l tartós tej
    1 kg rizs
    1 l Étolaj
    2 tekercs wc papír
    papír zsebkendő
    Édesség
    1 l citromlé             (nagyon fontos a házak takarításához)
    1 l ecet           (nagyon fontos a házak takarításához)

Szükséges adományok  még:
    Tisztítószerek
    Tisztálkodószerek
    Pelenka, eü betét

Eszközök:
    Vödör, rongy, lapát, söprű, talicska, gumikesztyű, szemüveg, arcmaszk, overáll.
    Törölközők az orvosi ügyeletre.
    Ásványvíz (most jelenleg van, de az folyamatosan fog kelleni)

A későbbiekben, a károk felbecsülése után  lesz szükség bútorra, és minden egyéb másra.
A „Kristály-völgy Terület- és Vidékfejlesztési Egyesület nyitott egy „Vörösiszap-károsultak Adomány számlát, mert ezzel tudunk leggyorsabban segíteni, hogy megvásároljuk azonnal, amire szükség van.

Számlaszámunk:
Balaton-felvidéki Takarékszövetkezet
72800061-10017997

Arra kérünk benneteket, hogy minél több embernek küldjétek tovább, hátha valaki tud felajánlani a szükséges eszközök közül valamit.

Varga Andrea: 06/70/940-4368
Daragó Gabriella: 06/70/940-4367   Némethné Andrea 06/70/940-4366

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.