Iszapömlés – George Pataki megkezdte az amerikai segély megszervezését a tragédia áldozatai számára

Megtiszteltetetés a számomra hogy az Egyesült Államokban én irányíthatom a több ezer hajlék és megélhetés nélkül maradt magyar család megsegítésére irányuló erőfeszítéseket és remélem, hogy jelentősen támogatást tudunk összegyűjteni – közölte kedden telefonon az MTI washingtoni irodájával George Pataki, New York állam volt kormányzója.

Pataki, akit Orbán Viktor miniszterelnök személyesen kért fel arra, hogy a koordinálja vörösiszap-ömlés áldozatainak megsegítésére irányuló amerikai forrásteremtést, kedden a New York-i magyar főkonzulátuson a magyar sajtó képviselőivel közölte, hogy megkezdte a munkát a segélyek összegyűjtése és koordinálása érdekében. A magyar származású volt kormányzó szerdán az amerikai médiában tesz felhívást a magyarországi károsultak megsegítésére.
“Remélem, hogy az amerikaiak ugyanúgy megmozdulnak majd, mint a pakisztáni áradások, a haiti földrengés, vagy a délkelet-ázsiai cunami idején. Biztos vagyok benne, hogy az amerikaiak – nemcsak az magyar amerikaiak – akik megértik az a szenvedő embertáraink megsegítésének fontosságát, ebben az esetben is megmozdulnak majd” – mondta George Pataki
A ma is befolyásos amerikai politikus az MTI-nek nyilatkozva még nem nevezett meg konkrét összeget, de rámutatott, hogy a segélygyűjtéssel kapcsolatban magánszemélyeket, segélyszervezeteket és vállalatokat egyaránt meg fog keresni.
Pataki elmondta, hogy már találkozott New York érsekével, Timothy Dolannal, aki ígéretet tett rá, hogy a hívők és a katolikus szervezetek adakozni fognak a katasztrófa áldoztainak javára. Az Egyesült Államok egész területére kiterjedő forrásteremtés koordinálásában részt vállal a New York-i főkonzulátus is.
Az amerikai elektronikus és nyomtatott sajtó egyébként továbbra is megkülönböztetett figyelmet szán a vörösiszap-tragédia fejleményeinek, beleértve a második gátszakadás veszélyét, valamint azt, hogy a Mal Zrt-t állami ellenőrzés, vezérigazgatójának pedig őrizetbe vették.

Ajánlott tartalom

Ingyenes divatbemutatót tartanak a fenntarthatóság jegyében

A fenntartható öltözködés jegyében Rezes Judit színésznő, Tihanyi Ildi jelmeztervező és a Delta Produkció divatbemutatóra és egész napos rendezvénysorozatra várja az érdeklődőket május 4-én a Merlin Színházban.