Iszapömlés – Folytatódik a kárfelszámolási munka

Folyamatosan érkeznek a munkagépek, a munkások és katasztrófavédelmi szakemberek a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településekre csütörtök kora reggel, hogy folytassák a négy nappal korábban bekövetkezett katasztrófa kárfelszámolását – jelentette az MTI tudósítója csütörtök reggel a helyszínről.

Devecseren és Kolontáron egész éjjel mérték a levegő és a Torna-patak vizének lúgosságát (pH), a talaj és a levegő szennyezettségét. A gipsszel történő semlegesítés nyomán fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, jelenleg 10 körüli pH értéket mutat a 14-es skálán. Amikor a vörösiszap elöntötte a településeket, ez a szám 13,5 volt.
A katasztrófa sújtotta térségben több tucatnyi géppisztolyos rendőr járőrözik, az emberek gumicsizmában, védőmaszkban némán bandukolnak, de többen próbálják folytatni mindennapi életüket: munkába, iskolába készülnek.
Bár a speciális mentők egész éjjel kutatták a több tíz négyzetkilométeres térséget, amelyet elöntött a vörös színű sárlavina, még nem találták meg azt a három embert, aki négy napja nyomtalanul tűnt el a két méter magas sodrással.
Kolontár utcái már járhatók, de a megsemmisült házak utcáiba csak az ott lakók mehetnek be, Devecserben viszont még mindig vannak kordonokkal lezárt utak, amelyek előtt géppisztolyos rendőrök posztolnak.

A veszprémi kisváros katasztrófa sújtotta részén zárva vannak az üzletek, a benzinkútnál, az udvarokon még mindig legalább térdig ér a vörösiszap, több ház egészen a tűzfalig vörös színű, és csak foltokban lehet látni eredeti színezését.
Kolontáriak az MTI tudósítóinak kora reggel arról beszéltek, nagyon nehezen telt az éjszakájuk, mert rettegnek egy újabb katasztrófától, és ha lefekszenek, nem tudják mire ébrednek.
A nap folyamán a települések polgármesterei a kárt szenvedett családoknak gyorssegélyt adnak, amelyet a katasztrófát okozó cég és több biztosító bocsátott rendelkezésre az önkormányzatoknak. Délelőtt pedig megkezdik a társaságok a kárfelmérést is.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.