Iszapömlés – Folyamatosan működik a MAL Zrt. ajkai timföldgyára

Több mint 22 ezer tonna bauxitot dolgozott fel október 15-ei újraindítása óta a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. ajkai timföldgyára – közölte a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője szerdán az MTI-vel. A termelést azután állították le, hogy október 4-én átszakadt a cég egyik vörösiszap-tározójának gátja, és a kiömlő anyag több települést elárasztott. A MAL Zrt. október közepe óta állami felügyelet alatt van.

Az október 15-ei újraindítás óta 22 ezer 300 tonna bauxitot dolgozott fel az ajkai timföldgyár. A folyamatos működéséhez rendelkezésre állnak a megfelelő források – tudatta közleményében Petróczi Tímea.
A 22 ezer 300 tonna bauxitból 12 ezer tonna timföld készült. A gyártás során keletkezett mintegy 50 ezer köbméter zagyot – amelyből 40 ezer köbméter folyadék – a X/a tározóban helyezték el. Az alkalmazott visszaforgatásos technológia eredményeként 10 ezer tonna vörösiszap maradt a tározóban. A múlt héten már a finomtermékek – köztük a zeolit – előállítása is megkezdődött, valamint elkezdték kidolgozni a száraz technológiára történő átállás részleteit is.
“Az állami felügyelet mellett biztosíthatóvá vált a társaság jelenlegi működése, a munkahelyek megtartása, valamint az esetleges források biztosítása a kárelhárítási és kármegelőzési tevékenységek érdekében” – olvasható a dokumentumban. A társaságnál jelenleg könyvvizsgálat zajlik.

A MAL Zrt. – amely a magyarországi bauxitbányászat és timföldgyártás egyetlen képviselője – tavaly 240 ezer tonna bauxitot termelt ki két föld alatti és három külszíni bányájában. Az alumíniumgyártás alapanyagát azonban nemcsak saját kitermeléséből állítja elő, hanem importálja is.
A céginformációs adatok szerint a társaság árbevétele tavaly meghaladta a 28 milliárd forintot, adózás előtti vesztesége 362 millió forint volt. A társaság termékeinek 70-75 százalékát nyugat-európai országokba exportálja.
A szóvivő közleménye szerint a MAL Zrt. 25 dolgozóval és több munkagéppel vesz részt a kárelhárításban, és kialakították az eddig összegyűjtött szennyező törmelék elhelyezésére szolgáló tárolókat. Megkezdődött a termőföldekről összegyűjtendő vörösiszap biztonságos elhelyezésének kialakítása is.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.