Iszapömlés – Feleannyi kukoricát és napraforgót takarítottak be Devecserben

Feleannyi kukoricát és napraforgót tudtak betakarítani idén Devecserben a vörösiszap-katasztrófa miatt, ezzel a termények értékesítéséből származó árbevétel is 50 százalékkal esik vissza a korábbi évekhez képest – mondta az MTI-nek Kákonyi Tibor, a Devecseri Agrokémia Kft. ügyvezetője.

A betakarítást az ajkai térségben kialakult nehéz közlekedési helyzet – az útlezárások és forgalomkorlátozások- hátráltatta, amivel kevesebb árualaphoz jutottak – mondta a terményfelvásárlás és kereskedelem mellett növényvédőszer, műtrágya, és vetőmag értékesítésével foglalkozó cég ügyvezetője.
A térségben integrátorként működő vállalathoz több megyéből, összesen 10 ezer hektárnyi területről betakarított kukoricát és napraforgót nem tudtak beszállítani. Hozzátette: keresletcsökkenést eddig nem tapasztaltak, a világpiacon jellemző terményhiány miatt mindent el tudnak adni.
Kákonyi Tibor szólt arról is, hogy a vállalkozásnak nem keletkezett közvetlen kára sem eszközeiben sem a telephelyen a vörösiszap-katasztrófában, közvetve viszont jelentős bevételkiesést okoz az áru hiánya, és az ingatlanok piaci értéke is visszaesett.

A Devecseri Agrokémia Kft. Veszprém megye 100 legnagyobb vállalatának listáján a 29. helyen szerepel 2009-es árbevétele alapján. A termelőket műtrágyával finanszírozó cég 31 főt foglalkoztat, nettó árbevétele 2009-ben 5,8 milliárd forint volt. A cégbíróság adatai szerint a devecseri vállalat 1995-ben alakult, az Agrokémia Közös Vállalat jogutódjaként, jegyzett tőkéje 43 millió forint. Jelenleg 100 százalékos szlovák tulajdonban van, tulajdonosa Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb műtrágyagyára, a Duslo.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.