Iszapömlés – Ezer ember hagyta el otthonát az ajkai térségben

Közel ezer ember hagyta el otthonát a vörösiszap sújtotta ajkai térségben napközben; Kolontár teljes lakosságát kiürítették, de felkészültek Devecser kimenekítésére is, de arra egyelőre nincs szükség – mondta az MTI tudósítójának Dobson Tibor ezredes szombat este Ajkán.

A kárfelszámolás helyszíni szóvivője azt mondta: a Veszprém megyei Kolontárról 715 lakost telepítettek ki, de volt 24 olyan ember, aki nem tett eleget a hatósági felszólításnak, és saját felelősségére otthon maradt.
Az ajkai Sportcsarnokban 500 ágyat állítottak fel, de csak 90 ember vette igénybe a kialakított átmeneti szállást. A többiek rokonokhoz, ismerősökhöz mentek.
Devecser lakosságát felkészítették az esetleges kitelepítésre, és befogadóállomást létesítenének a veszprémi városon kívül, ha szükséges Győrben, Zalaerdődön, Gógánfán, és Sümegen. Devecserről spontán 456 ember települt ki, vagyis ideiglenesen elhagyta otthonát, de még ötezren maradtak a településen. Kitelepítésükre remélhetőleg nem lesz szükség – mondta Dobson Tibor.
A szombati védekezésben mintegy 300 technikai eszköz, például 7 mentő, 8 vegyi felderítő, 33 teherautó 43 munkagép, 2 helikopter, 18 konténer 107 autóbusz, 114 teherautó, 20 tűzoltóautó és 896 ember vett részt.
A Rábán, és a Duna valamennyi szakaszán a folyó pH értéke 8,1 volt szombat este. Ez az élővilágra nem veszélyes – mondta a szóvivő.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.