Kezdőlap / Vörösiszap / Iszapömlés – Éppen tíz éve történt hasonló katasztrófa az Egyesült Államokban

Iszapömlés – Éppen tíz éve történt hasonló katasztrófa az Egyesült Államokban

Egy éppen tíz évvel ezelőtt történt ipari katasztrófa emlékeit idézték fel az egyesült államokbeli Kentucky államban a magyarországi vörösiszap-szennyezésről készült képek.

2000. október 11-én Inez településen átszakadt egy szénkitermelő vállalat iszaptározója, és mintegy 1100 millió liternyi fekete színű, ragacsos massza – a felszínre hozott szén finomítása során keletkező melléktermék – ömlött bele a környező vizekbe. Személyi sérülés nem történt, viszont a térségben súlyosan szennyeződtek a folyók és csermelyek. Az iszap végül az Ohio folyóba zúdult. A helyiek elmondása szerint nem egyszerűen sötét színű folyadék ömlött ki a tározóból, hanem egészen fekete, sűrű puding jellegű, szinte lávaszerű anyag hömpölygött végig a környéken.
A tározó tulajdonosa, a virginiai székhelyű Massey Energy egy leányvállalata végül 46 millió dollárt fordított a kiömlött massza feltakarítására. Ezenkívül 3,5 millió dolláros bírságot fizetett az állami hatóságoknak, és ismeretlen összegű kártérítést nyújtott a helyi károsultaknak. A Martin megyében történt iszapömlés után a hatóságok szigorították az iszaptárolásra vonatkozó szabályokat.

Ajánlott tartalom

Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert nem adják el neki Grönlandot

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.