Iszapömlés – Elkészült a kolontári házak tetőszerkezete

Befejezték a vörösiszap-károsultak kolontári lakóparkban épülő házainak cserepezését; már mind a 21 ház tető alatt van, a kivitelezők a belső munkálatokat végzik – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

A tavaly októberi iszapömlés során megsérült és bontásra ítélt 262 devecseri házból 121 ingatlant már elbontottak, a károsodott területről a lakosok a rendőrség felügyelete mellett folyamatosan szállítják el az ingóságaikat – írta az OKF. A közlemény szerint a húsvéti ünnepek alatt szünetelt a bontási törmelék és a külterületekről összegyűjtött szennyező anyag szállítása, péntektől-vasárnapig a lakóparkok építésén az ajkai térségben 1260 szakember dolgozott 508 munkagéppel. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriuma és a vízszolgáltató adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható a térségben, a szálló por napi átlagkoncentrációja Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen az egészségügyi határértéket nem haladta meg – olvasható a közleményben.

 
A tájékoztatás szerint az ünnepek előtt a Magyar Vöröskereszt tartós élelmiszercsomagot, vegyi- és tisztítószereket, használt ruhát, kis értékű háztartási eszközöket osztott szét a lakosok között. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti X-es iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A kormány ez év június 30-ig meghosszabbította a Veszprém megyére korábban kihirdetett veszélyhelyzetet, s ezt a dátumot jelölte  meg a helyreállítás-újjáépítés határidejének.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.