Iszapömlés – Egymilliárd forintba kerül a Torna-patak medrének kotrása

Megközelítőleg egymilliárd forintba kerül majd a Torna-patak 25 kilométeres külterületi medrének kotrása, a közbeszerzési eljárásra pályázók körének versenyeztetése folyamatban van – mondta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek.

Csonki István közlése szerint a tavaly októberi katasztrófa következtében a Torna-patakban 50 ezer köbméter vörösiszap rakódott le, annyi, mint amennyit a Marcal folyó partjáról már összegyűjtöttek. A szakemberek megkezdték az élővizek medreiben lévő iszap “szondázását”, ezzel tudják felmérni a víz alatt lerakódott vörösiszap mennyiségét – mondta. Hozzátette: a Marcal lassú folyású, a szennyezett szakasza is hosszabb, ezért több mint 70 ezer köbméter szennyező anyag gyűlhetett össze a medrében.
Az igazgató közlése szerint a vízügyi mentesítés nem fejeződött be, a szakemberek folyamatos készültségben dolgoznak az iszapömlés óta, de a medrek kotrása még ezután következik.
Csonki István elmondta, hogy az olvadás következtében a vörösiszap újra bemosódhat az élővizekbe, ezért Ajkán – a Torna-patak torkolatánál – továbbra is rendelkezésre áll a semlegesítésre használt gipsz. Hangsúlyozta, hogy a timföldgyár területéről szennyező anyag már nem kerül a vizekbe, hosszú hetek óta semmilyen beavatkozásra nem volt szükség a pH-érték normál szinten tartásához.

A Torna-patak kolontári hídjánál lévő automata mérőállomás adatai szerint – amely a patakból 15 percenként vesz mintát – az elmúlt két hónapban a normál 8-9-es pH-értékeket mértek, egyetlenegyszer volt kisebb kiugrás, akkor 9,5-re emelkedett az érték – mondta Csonki István. Kiemelte, hogy ez a környezetre már nem jelent veszélyt, de a vezetőképesség és a sótartalom magas.
A vörösiszap-katasztrófa utáni vízügyi mentesítés még több hónapig eltart – tette hozzá az igazgató.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el. A szerencsétlenség következtében tíz ember vesztette életét, Devecserben 225, Kolontáron 34, Somlóvásárhelyen pedig két ingatlan vált lakhatatlanná.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.