Iszapömlés – Dobson: nem veszélyes a levegő Kolontáron

Nem veszélyes Kolontár lakosságára a levegő minősége, a porálarc viselés pedig csak a bontási terület közelében kötelező – reagált a kármentesítési szóvivő a Veszprém megyei település lakosainak visszaköltözetése elleni greenpeaces tiltakozásra pénteken az MTI-nek.

Dobson Tibor azt mondta: folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét, és a szálló por koncentrátuma nem veszélyezteti az embereket, nem haladja meg az egészségügyi határértéket.
Arra felvetésre, hogy meddig és mikor kell viselni a porálarcot, úgy válaszolt: az udvarokról és az utcákból a vörösiszapot már feltakarították, helyét gipsszel beszórták, így nem kerül a levegőbe a kiszáradt veszélyes anyag.
A bontási terület közelében viszont kötelező a porálarc viselése, de a törmelékeket a rakodásánál is folyamatosan locsolják, akárcsak az utakat, így csökkentve a szálló por mennyiségét – fűzte hozzá.
A Greenpeace környezetvédő szervezet az MTI-nek küldött pénteki közleményében teljes mértékben felelőtlen döntésnek nevezte a kolontári lakosság visszatelepítését, valamint az ajkai timföldgyár újraindítását.
Az üzemegység újraindításával kapcsolatban Dobson Tibor mindössze annyit mondott, erről kormánydöntés született, és a biztonságos működést hatósági engedélyek is alátámasztják.
A múlt hétfői katasztrófa miatt kilenc ember vesztette életét, és egy újabb gátszakadás veszélye miatt múlt szombat reggel kiürítették a Veszprém megyei települést. Az ott élő 715 ember péntek déltől térhet haza.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.

Nincs hozzászólás

  1. Tudja valaki, hogy ha nem veszélyes Kolontár, akkor mit titkolnak, miért nem engednek be idegent, vagy a sajtót? Valami bűzlik!!!