Iszapömlés – Devecseren mintegy négyszáz házat öntött el az iszapos víz

Az Ajkán átszakadt iszaptárolóból kiáramló vörösiszapos víz Devecser egyharmadát, mintegy négyszáz házat öntött el.
A településrész áramtalanítása folyamatban van, az embereket traktorokkal mentik ki a házakból; még a vasútállomáson is rekedtek emberek – mondta Toldi Tamás frissen megválasztott polgármester az MTI-nek.

A tűzoltóság a terület teljes elhagyását kéri az ittlévőktől. Az MTI tudósítója a helyszínen 11 tűzoltóautót és 14 rendőrautót látott. A mentést Toldi Tamás és elődje, Holczinger László közösen irányítja. A polgármesteri hivatal előtt száraz ruhát és gumicsizmákat osztanak. A gátszakadáskor erősen maró hatású veszélyes anyag ömlött ki – tájékoztatta Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-t. Az iszap a Torna patakot is elöntötte, megduzzasztotta annak vizét, így a patak menti települések veszélybe kerültek, az áradás Győr-Moson-Sopron és Vas megyét is elérheti – közölte a környezetvédelmi és vízügyi szakember.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.