Iszapömlés – Devecserben egyeztet a jogi munkacsoport

Devecserben folytatja a munkát a Belügyminisztérium által kijelölt jogászcsoport, miután kedden Kolontáron befejezték a lakossággal folytatott egyeztetést – közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka szerdán az MTI-vel.

Benkovics Zoltán dandártábornok elmondta, hogy tizennyolc családot hívtak meg hivatalos levélben szerdára a fél 9 óta tartó egyeztetésre, melynek során a kárenyhítés választott módjáról nyilatkoznak a vörösiszapömlés által sújtott devecseri ingatlanok tulajdonosai.
Hozzátette: a 272 sérült ingatlanból 225 házat javasolt bontásra a kárfelmérő bizottság Devecserben, az egyeztetések várhatóan két hétig is eltartanak. Az érintettek a kormány által felajánlott lehetőségek szerint új ingatlanba költözhetnek vagy használt lakást vásárolhatnak Devecserben, illetve az ország más településére költözhetnek.
A kármentesítés feladatairól szólva Benkovics Zoltán elmondta, hogy a Devecser-Kolontár-Ajka útvonalon folyamatosan tisztítják az utakat és a vízelvezető árkokat. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által kijelölt lerakóhelyhez vezető út javítása szerdán befejeződik, csütörtökön kezdik meg a bontási törmelék elszállítását az új elkerülő úton Kolontárról, ahol eddig deponálták a veszélyes hulladékot.
A parancsnok hozzátette, hogy Somlóvásárhelyen folytatják a vörösiszap összegyűjtését és elszállítását az elöntött 37 belterületi ingatlan kertjéből.

Benkovics Zoltán arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy megkezdődik az új kolontári védőgát kivitelezése, a nyomvonalat vasárnap jelölték ki a szakemberek. A már megépült gáthoz hasonló paraméterű védmű építési költsége mintegy félmilliárd forint lesz, a védőgátat a sérült tározót üzemeltető cégnek, a Mal Zrt.-nek kell kiviteleznie vagy az összeget a cégnek kell állnia. Az év végéig elkészülő védmű négy funkciót tölt majd be: meggátolja, hogy az iszap egy esetleges, újabb kitörés esetén elöntse Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely lakott és mezőgazdasági területeit, összefogja a csurgalékvizeket és azokat szabályozott medrekben kiengedi.
A külterületek mentesítéséről szólva a parancsnok elmondta, hogy Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja szerdán egyeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (OKF) a további feladatokról.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.