Iszapömlés – Csökkent a pH-érték a Mosoni-Dunában

A Mosoni-Dunában Győrnél, a Széchenyi hídnál 9,56-os pH-értéket mértek; a legelső méréseknél ez lényegesen jobb eredmény, a 7-es érték már semlegesnek számít – közölte Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csütörtök délután az MTI-vel.

A közlemény szerint a szennyeződés hatása a magyarországi területeken a szennyező forráshoz közelebb eső Torna-patakban a legnagyobb, a Marcalban a semlegesítő szerek hatására sem alkalmas jelenleg ivóvízként és fürdésre, kerülni kell minden érintkezést vele. Kisebb a hatása a Rábán, valamint a Mosoni-Dunán a szennyezőanyag természetes hígulása, levegőztetés és az óvintézkedések – savval való semlegesítés, gipsz adagolása – miatt.
A Marcal folyó torkolati szakaszán két helyen bioecetsavat juttatnak a vízbe. A beavatkozások következtében az eredetileg erősen lúgos kémhatású anyag 13-as pH-értékét sikerült a környezetre már kevéssé veszélyes 9,5-9,8 értékre csökkenteni. A víz által szállított nehézfémekkel szennyezett iszap kiülepítése érdekében a Marcalon a víz áramlási sebességének csökkentésére fenékküszöbök épülnek.
Jelenleg a kárfelszámolás 813 fővel, 143 gépjárművel zajlik. A katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítő csoportja az iszaptárolónál folyamatos figyelőszolgálatot lát el.
A káresemény felszámolására tett eddigi intézkedések eredményesnek minősíthetők. A szerencsétlenség súlyos helyzetet idézett elő, de a kormány és az irányítása alatt álló mentőerők a gátszakadás bekövetkeztétől folyamatosan kézben tartják a védekezést és a helyreállítást – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.