Iszapömlés – Csaknem háromszázan igényelték a lakóépületeken kívüli káruk megtérítését

Devecserben 225 család és 69 vállalkozás nyújtotta be azt a kárigény-bejelentőlapot, amelyen a nem lakóépületekben keletkezett káraik enyhítését kérhetik a vörösiszap-katasztrófa károsultjai – tájékoztatta Muhoray Árpád vezérőrnagy, az újjáépítési kormányzati koordinációs központ parancsnoka vasárnap az MTI-t.

A kormány a veszélyhelyzet során a nem lakóépületekben keletkezett károk enyhítésére támogatja a háztartási ingóságok pótlását  – ingatlanonként 500 ezer forint értékhatárig – és személyenként 200 ezer forintig készpénzben az ingatlanba bejelentettek ruhaneműinek pótlását – áll a kormányrendeletben.
Az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során az ajkai zagytározóból kizúdult lúgos vörösiszap 297 házat öntött el Devecserben, a szakértők 225 ingatlant javasoltak bontásra.
Az újjáépítési kormányzati koordinációs központ jogi munkacsoportja vasárnap is folytatta az egyeztetést a lakossággal, s az eddigi összesítés szerint a három településen 43 család igényelte új lakás építését, 33-an költöznének használt ingatlanba a településeken, három tulajdonos a meglévő ingatlanának felújítását kérte és 57 család további gondolkodási időt kért – mondta Muhoray Árpád.

Hozzátette: a jogi munkacsoport 239 kárhelyszínt vett nyilvántartásba, és a vasárnapi összesítése szerint ebből 205 Devecserben, 34 Kolontáron található. Egy kárhelyszín egy ingatlant jelent, ezért a tervek szerint a Belügyminisztérium által kijelölt jogászok jövő hét szerdáig minden károsulttal tudnak legalább egyszer egyeztetni – tette hozzá. Kitért arra is, hogy az összesen 600-700 embert érintő egyeztetés családonként eltérő, van ahol még az értékbecslésnél tartanak. Az egyéni egyeztetés során nyilatkoztatják a károsultakat arról, hogy az állam által felajánlott új építésű ingatlant kérnek vagy inkább használt lakásba költöznének.
A két hete hatályba lépett újjáépítésről szóló kormányhatározat szerint 2011. június végéig fel kell építeni a károsultak új házát, és az azt igénylők 15 típustervből válogathatnak. A kormányhatározat szerint a károsultaknak az elemi lakhatási feltételeket biztosítják, melléképületek, garázsok és pincék építésére nincs lehetőség.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.