Iszapömlés – Csaknem harminc utcát takarítanak a katasztrófa sújtotta térségben

A vörösiszappal elöntött településeken huszonnyolc utca takarítása zajlik; az ajkai térségben több száz ember dolgozik az utak, udvarok takarításán – jelentette csütörtök kora délután az MTI helyszíni tudósítója.

Devecser tizenkilenc utcája károsodott a vörösiszaptól, egy részük még mindig járhatatlan. A településen a honvédség vegyi csoportja folyamatosan méri a talaj és a levegő szennyezettségét, de a katonaság a kárfelszámolásból is kiveszi a részét.
A szomszédos Kolontár nyolc utcáján munkagépek, illetve védőfelszerelést, maszkot viselő emberek takarítják a házak udvarait, a munka nagy részét már elvégezték. A két településen a védekezést irányító operatív törzs összesítése szerint 143 jármű és 813 ember dolgozik.
Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő az MTI tudósítóját arról tájékoztatta, hogy a zagytározó 10-es kazettájánál – amely hétfőn déltájban szakadt át – apróbb talajmozgásokat és kisebb szakadásokat lehet mérni. Az ezredes hangsúlyozta, ez nem jelenti azt, hogy újabb gátszakadástól kellene tartani, ugyanis a talajmozgásokat már a katasztrófa bekövetkezte után is mérték a szakemberek.
Kolontár és Devecser között továbbra is keresik a speciális mentők azt a három embert, akiket hétfő délután sodort el a vörös áradat. Újra átkutatják a Torna patakot, illetve a két település határában lévő halastavat. A vörössé vált tó tetejéről megpróbálják leszivattyúzni a vörösiszapot, hogy megkönnyítsék a kutatást.
A katasztrófának hivatalos adatok szerint négy halálos áldozata van.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.