Iszapömlés – Állatvédő szervezetek nyílt levele a kormánynak

Vészhelyzet esetén a bajba jutott állatok megsegítése érdekében közös akcióterv kidolgozására szólítanak fel civil állatvédő szervezetek a kormányhoz intézett nyílt levelükben. Közben Devecser és Kolontár önkormányzata arra kéri az állatvédő szervezeteket és magánszemélyeket, hogy küldjék el e-mailben a katasztrófaövezetből mentett és elszállított állatok adatait.

Krízis értekezletet tartottak múlt kedden civil állatvédő szervezetek és az állatvédelemben illetékes hatóság képviselői a Rex Állatszigeten. A résztvevők áttekintették a jelenlegi katasztrófahelyzet állatvédelmi tapasztalatait, rövid- és hosszú távú célkitűzéseit, majd közösen nyílt levelet fogalmaztak meg. A levelet átadták a miniszterelnöknek, a Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi államtitkárnak, valamint az állategészségügy és a katasztrófavédelem vezetőinek – közölte Király Péter, a Rex Alapítvány alapítója az MTI-vel.

A levél szerint elengedhetetlenné vált a szakhatóságok és az állatmentésben résztvevő civil szervezetek részére egy közös akcióterv kidolgozása, valamint olyan regionális befogadó telepek kialakítása, ahol a bajbajutott haszonállatokat és társállatokat biztonságosan el lehet helyezni  vészhelyzetekben és egyéb állatvédelmi akciókban. Az akciótervnek tartalmaznia kell a mentésben résztvevők felhatalmazásait, feladatait, közös mentőakcióik pontos protokollját, így tevékenységük összehangolása révén hatékonyságuk jelentősen növelhető lenne. Az állatotthonok túlzsúfoltak, a mentett állatok tömeges elhelyezésére képtelenek, ezért szükséges befogadó telepeket létrehozni, ahol más hatósági feladatok is megoldhatók lennének. Az aláírók arra kérik az illetékes Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal vezetőit, hogy saját hatáskörben jelöljenek ki olyan területet, ahol a jelenlegi vészhelyzetben tartási helyükön hagyott és állategészségügyi veszélynek kitett több mint 200 állat elhelyezhető, elszállításukról és ellátásukról gondoskodjanak.

Devecser és Kolontár önkormányzata közben arra kéri az állatvédő szervezeteket és magánszemélyeket, hogy küldjék el e-mailben a katasztrófaövezetből mentett és elszállított, esetleg elpusztult állat adatait (fénykép, leírás, fellelési hely, állapot, ideiglenes befogadóhely, cím, telefon, email). Az email-t a csurgaine.erika@devecser.hu valamint az info.matsz@freemail.hu címre kérik küldeni. Az adatlapok a Polgármesteri Hivatal földszintjén az információs falra kerülnek ki a gazdik tájékoztatására, valamint megtekinthetők a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség honlapján.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.