Iszapömlés – Adományból felújítják a kolontári művelődési házat

A kolontári Művelődési Házat újítja fel és korszerűsíti a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének és a tagvállalatok munkatársainak 23 millió forintos adományából.

Az adományt jelképező táblát, amelyen 23 millió 461 ezer 500 forint szerepelt, Szolyák Tamás, az egyesület elnöke adta át szerdán Lehel Lászlónak, a segélyszervezet elnök-igazgatójának és Lévai Anikó jószolgálati nagykövetnek Budapesten. Egy faluban minden, ami közös, a művelődési házban talál helyet. Ez ad otthont a báloknak, lakodalmaknak, a könyvtárnak, különböző ünnepségeknek, de a választó helyiséget is itt rendezik be – mondta Lévai Anikó. A segélyszervezet jószolgálati nagykövete hozzátette: az emberek igénylik, hogy a közösségi helyiségek – a többi között a templom, az iskola és a művelődési otthon – “rendben legyen”, hiszen a bajban még inkább szükségük van az embereknek arra, hogy közösségben, együtt lehessenek a többiekkel.
A társadalmi felelősségvállalást be kell építeni a vállalatok mindennapi tevékenységi körébe és szemléletébe – fogalmazott Szolyák Tamás.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója közölte, hogy hamarosan megkezdik az ingóságok pótlását is: minden kolontári család 2 millió forint támogatást kap, ebből a többi között bútort, konyhai eszközöket, háztartási gépeket vásárolhat. Emlékeztetett arra, hogy létrehozták a Civil Humanitárius Koordinációs Központot az öt nagy segélyszervezet, a Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat közreműködésével. Eredményként említette, hogy sikerült meghatározniuk azt az összeget, amennyivel a családokat segítik. A polgármester kérésére átvették Kolontáron az összes beérkező adományok szétosztását.

A további tervek között szerepel egy környezetvédelmi tanösvény megépítése európai uniós támogatással, hogy emléket állítsanak a katasztrófa áldozatainak, és “bemutassák, mit tehet tönkre az emberi felelőtlenség”. Ezen kívül egy térségi fejlesztési központ létrehozásán is dolgoznak, a centrumban a nehéz helyzetben lévő gyerekeken akarnak segíteni. A 850 lelket számláló településnek a felajánlott összeg az éves költség egyharmada, tehát ez nagyon nagy segítség – hangsúlyozta Tili Károly, Kolontár polgármestere, hozzáfűzve: a vállalat munkatársainak, a segélyszervezetnek és minden magyar állampolgárnak egyaránt köszöni a támogatást.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.