Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Iszapömlés – A magyarországi szennyezés nem károsította a Duna romániai szakaszát

Iszapömlés – A magyarországi szennyezés nem károsította a Duna romániai szakaszát

A magyarországi vörösiszap-szennyezés elérte a Duna romániai szakaszát, de nem károsította a folyó vizének minőségét – közölte kedden a román vízügyi hatóság.

Az intézmény közleménye szerint továbbra is végeznek méréseket, de a vízügyi hatóság hivatalos álláspontja az, hogy a szennyezés nem károsította a Duna vizét.
A legutóbbi mérések szerint a román-szerb határnál lévő Báziásnál a pH-érték 5.800 köbméter/szekundum vízhozam mellett 7,73 volt, ami a megengedett értékeken belül helyezkedik el.
A magyarországi iszapömlés következtében keletkezett szennyezés a román szakértők becslései szerint hétfőn este érte el a Duna romániai szakaszát. A kedden hajnalban végzett mérések szerint a pH-érték egyszer sem haladta meg a 8-at, a legmagasabb értéket hétfőn éjfélkor jegyezték, 7,82-t.

Ajánlott tartalom

Összefogás indult a tiszai szemét ellen

Vízügyi, civil és vállalati együttműködés segíti a Tisza hulladékmentesítését, az évről-évre tapasztalható, ám idén rekordméretű szennyezés felszámolása legalább négy hónapot vesz majd igénybe - jelentette ki a témában tartott keddi sajtóeseményen az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója.